Bachrach & Krištofić 1978 – 2012

05.06.2012. IHG

Foto: Privatni album

Autorski tandem Sanja Bachrach i Mario Krištofić, poznatiji kao Bachrach & Krištofić, dokumentiraju i (s)likovno sukreiraju suvremenu glazbenu scenu već duže od 3 desetljeća. Dizajnirali su brojne nagrađivane omotnice ploča i CD-a te su tijekom godina fotografirali desetke izvođača iz svih glazbenih žanrova.

Njihovom pričom i fotografijama iz privatnog albuma počinjemo seriju članaka pod zajedničkim nazivnikom Sva lica glazbe, o kreativcima koji glazbi daju 'vizualnu komponentu'.

Našim riječima

Mario Krištofić (1957., Zagreb, fotograf), student filmskog snimanja zagrebačke ADU i Sanja Bachrach-Krištofić (1961., Zagreb, grafička dizajnerica), studentica povijesti i filozofije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu upoznali su se u klubu Muzičke omladine Podroom, na jednoj od glazbenih slušaonica lokalnih bendova. Nakon prvog susreta dugoročnoj životnoj i poslovnoj vezi kumovala je jedna kiša i jedan kišobran: on ju je želio otpratiti kući, a ona je otišla k njemu i tamo zauvijek ostala... 

Bila je to 1980., doba novovalne groznice na ulicama Zagreba. Mario je još 1978. fotografirao Prljavo kazalište za single Televizori. Zajednička ljubav prema rocku, punku, glamu, fotografiji, umjetnosti ubrzo se pretvorila u suradnju; prvu izložbu u krugu SC-a. Smucajući se oko Galerije SC, Poleta, po Dubravi (s Marijevim bratićem Davorinom Bogovićem) upoznaju momke iz grupe Dorian Gray i postaju nerazdvojni druzi s Maxom (nevjerojatno talentiranim) i Terzom (beskrajno simpatičnim i fotogeničnim). Od zajedničke klope, zagorenih krumpir-gulaša, preko proba i prebiranja po repertoaru banda, do zajedničkih "slušaona" Iggyja Popa, Bowiea, Enoa, Roxy Music i Byrna, beskrajnih photo-sessiona i – za njih tipičnog – bojanja i kolažiranja fotografija: nakon godinu dana svjetlo dana ugledao je album Sjaj u tami. Siniša Škarica se izbori da omot bude onakav kakav su željeli. Darko Glavan napisao je pohvale. Dizajn tog omota zasjeo je na prvo mjesto kao omot godine po kritičarima ex-Yu glazbenih časopisa.

Paralelno su radili izložbe fotografija u Zagrebu, Beogradu, Splitu, Rijeci. 

Tijekom godina koje slijede dizajnirali su omotnice ploča i CD-a, te fotografirali: Prljavo kazalište, Denis & Denis, Parni Valjak, Juru Stublića i grupu Film, Renata Metessija, grupu Boa, Josipu Lisac, Massima, Laufer, Alku Vuicu, grupu U škripcu, Olivera Mandića, Olivera Dragojevića, Matiju Dedića, Vannu, Urbana, Gopca, Fantome, Gorana Bregovića, Meri Cetinić, Tutti-frutti, Maju Blagdan, Tajči, Borisa Novkovića i desetke drugih izvođača iz svih žanrova glazbe.

Kako se smanjuje omot ploče na format CD-a, tako se smanjuje i produkcija domaće scene; pa osim ovog segmenta sve više rade i na području kulture, kataloge, knjige, plakate…

Od 1994. do 2003. angažirani su na organizaciji domaćih i međunarodnih izložbi fotografije i dizajna kroz udruge poput Hrvatskog fotosaveza ili ULUPUH-a (Udruženje umjetnika primijenjenih umjetnosti hrvatske). Mario je od 1997. do 2001. predsjednik foto-sekcije, a Sanja predsjednica ULUPUH-a od 2000. do 2003. 

2011. osnovali su umjetničku organizaciju Kultura umjetnosti. 

Jedan od dragih "glazbenih" poslova s kojim je završila prošla i započela ova godina je i kutija Drage Mlinarca: Kolekcija

Najvrjednije iz posla s glazbom i glazbenicima su im i danas druženja i prijateljstva: ona kojih je bilo a, na žalost ih više nema ili ona koja traju.

Dosljedna i kvalitetna praksa oblikovanja 

Autorski tandem sastavljen od dizajnerice Sanje Bachrach i fotografa Maria Krištofića svoj je prvi omot izradio za art/rock band (Dorian Gray), a svoju prvu izložbu održali su u tvrdokorno "alternativnom" okružju Galerije Studentskog centra što je bitno pospješilo njihovu sklonost "travestiji" i citiranju neskrivenih uzora poput Mana Raya ili Andyja Warhola.

Iako temeljito upoznati s najnovijim tehnološkim mogućnostima, Sanja i Mario preferiraju "ručni rad" tako da je njihova "dorada", odnosno redizajn fotografije vidljiv i namjerno neskriven s jasnim naznakama osobnog i prepoznatljivog rukopisa. Ono što je vrijedno osobite pohvale – a što potvrđuje i množina (ovom prilikom predstavljenih) uradaka – jest da Sanja i Mario podjednaku pažnju poklanjaju oličavanju prvoligaša hrvatske rock scene poput Prljavog kazališta i Parnog valjka kao i izvođača koji tek traže svoje mjesto pod suncem i čarobnih Warholovih "pet minuta slave".

Isto tako kao što su nesmiljeni u preoblikovanju suvremenika, tandem Bachrach & Krištofić iskazuju izniman smisao za prepoznavanje najupadljivijih "priloških oznaka vremena i mjesta" povijesnih estradnih razdoblja, bilo da je riječ o pakiranju zaslužnih šlageraša poput Ive Robića ili začetnika domaće rock scene poput Bijelih strijela i Crvenih koralja.

Ukratko, ova je izložba dokaz da se gotovo svakotjedno rješavanje vizualnog identiteta drastično raznolikih estradnih bića može pretvoriti u zadivljuće dosljednu i kvalitetnu oblikovateljsku praksu.
(Tekst Darka Glavana, izvorno objavljen u katalogu izložbe omota ploča i CD-a, galerija SC, Zagreb, 2006.)

Nagrade i priznanja

Bachrach & Krištofić dobitnici su nagrade za Primijenjenu fotografiju na Photodays natječaju 2011.
Finalisti natječaja Photodays u kategoriji najbolje fotomonografije 2009.
Finalisti natječaja za najbolje oblikovanu knjigu Lice knjige, 2008.
Višekratni finalisti nagrade Porin za najbolje oblikovanje CD-a.
Na Trećem skupu propagandista Hrvatske 1995. dobili su posebno priznanje za kreativnost u grafičkom dizajnu (vizualni identitet Dana hrvatske fotografije 1994. i Photoworkshop Brač '94). Priznanje Diamond Award Music Festivala uručeno im je u kategoriji najbolje svjetske studijske rock fotografije (Antwerpen, 1989.). Osvojili su prvu nagradu, te realizaciju na natječaju za vizualni identitet 20. salona mladih (Zagreb, 1988.). Omoti za LP ploče grupa Denis Denis i Dorian Gray proglašeni su dizajnom godine po ocjeni kritičara časopisa Džuboks i Rock 1984. godine.
Radovi im se nalaze u zbirkama Muzeja za umjetnost i obrt te Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr