HR TOP 40

Institut hrvatske glazbe na svojim web stranicama od siječnja 2013. objavljuje HR TOP 40 – službenu nacionalnu listu radijskog emitiranja domaćih singlova.

Institut svakog tjedna objavljuje 40 aktualnih singlova domaćih izvođača koje su prethodnog tjedna najviše emitirale hrvatske radijske postaje.

Popis emitiranja sastavlja se za program 80 radio postaja, uključujući sve najveće i najutjecajnije nacionalne i regionalne, ali i veliki broj lokalnih radijskih postaja.

Osim ukupnog broja emitiranja, kriteriji za plasman na listi su i doseg i slušanost radijskih  postaja. Tako emitiranje na nacionalnoj postaji donosi pjesmi više "bodova" od emitiranja na maloj lokalnoj postaji.

Sastavljanje pouzdane top liste moguće je zahvaljujući inovativnom računalnom sustavu koji koristi napredne softverske algoritme za prepoznavanje zvučnih zapisa.

Budući da je radio i dalje medij koji najviše utječe na promociju i popularnost glazbe, lista HR TOP 40 javnosti, medijima i glazbenicima predočava svježe i relevantne podatke o tome koje pjesme doista jesu hitovi koje sluša cijela zemlja, što do sada nije bilo moguće pouzdano znati.

Informacije dobivene ovim načinom bit će dragocjene svima: glazbenici – skladatelji i izvođači – znat će odmah na kakav prijem njihova nova pjesma nailazi kod radijskih urednika i publike, a diskografi će lakše prepoznavati nove talente čije se pjesme dopadaju javnosti i posvetiti im više pozornosti.

Vjerujemo da je ova lista zanimljiva i medijima – od tiskanih i internetskih dnevnika i časopisa do, naravno, radijskih i televizijskih postaja koje dobivaju zanimljivu informaciju i predložak za stvaranje novog sadržaja.

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr