Prijavite se na MAKK 2014.

Pod sloganom 'Kulturne i kreativne industrije – pokretači gospodarstva', druga Međunarodna autorska kreativna konferencija (MAKK) 2014. održat će se od 19. do 21. studenog u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Inicijative poput MAKK-a dokaz su kako se i Hrvatska priključuje zapadnim trendovima i na ovakav način skreće pozornost na važnost autora/kreativaca i specifičnost njihovog poziva. Muzej suvremene umjetnosti odabran je kao partner i domaćin ovogodišnje konferencije jer proteklih godina snažno obilježava domaću kulturnu scenu, nudeći različite – ali uvijek  aktualne – poglede u svijet kreativaca različitih usmjerenja.
 
Teme konferencije usmjerene su doprinosu kulturnih i kreativnih industrija nacionalnom gospodarstvu – brojne inozemne studije pokazuju kako je riječ o sektoru s velikim ekonomskim potencijalom koji je dosad neopravdano zanemaren. Autori i kreativci zapravo su poduzetnici i izvoznici koji, osim što formiraju kulturni identitet zemlje, svojim radom doprinose i njenom gospodarskom rastu i razvoju. Europa je prepoznala kulturni i kreativni sektor kao onaj s najvećim potencijalom za razvoj i stvaranje novih radnih mjesta i vrijednosti – konferencijom želimo istražiti kako o tom pitanju misli Hrvatska.  Ujedno, ovo je prilika za doznati sve ključne novosti vezane uz pravni okvir djelatnosti zasnovanih na autorskom i srodnim pravima – i to od vrhunskih domaćih i stranih stručnjaka.
 
I ovaj će MAKK ponuditi niz zanimljivih prezentacija i panel diskusija u kojima će sudjelovati utjecajni  akteri kreativnog poslovanja.  Uz  već poznate strane predavače, svoje sudjelovanje na MAKK-u 2014. potvrdili su Ivana Nikolić Popović (Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija), ali i glazbenici Ivan Dečak (Vatra), Goran Vlajić DJ GO CUT, između ostalih. Popis sudionika se svakodnevno širi.
 
Nulti dan konferencije, 19. studenog, obilježit će party otvorenja u foyeru MSU-a i dodjela nagrada vezanih uz  nacionalnu listu radijskih singlova HR TOP 40: Ultimativni broj 1 na HR TOP 40 i Najviši ulaz novog izvođača na HR TOP 40. Nagrade dodjeljuje Institut hrvatske glazbe – iako nije iznenađenje ni tajna koja je pjesma provele najduže vremena na broju 1 liste, sigurno će biti zanimljivo doznati kojemu će novom bendu palicu i titulu "mlade nade" predati prošlogodišnji pobjednici Silente. Uz nastupe dobitnika nagrada i puno poznatih uzvanika – zabava je zajamčena!
 
U četvrtak slijedi pravi radni dan konferencije: panel diskusije Gospodarski potencijal hrvatskih kreativnih industrija, Živjeti za stvaranje, stvarati za život, Digitalni servisi – biznis modeli za njihove osnivače i korist za tvorce sadržaja održat će se 20. studenog u dvorani Gorgona MSU-a, a okupit će brojne autore – glazbenike, filmaše, književnike, novinare – te stručnjake iz područja autorskih prava, uprave, turizma i sl. Ekskluzivno iznenađenje za uzvanike konferencije na kraju prvog dana: prikazivane dokumentarnog filma Bijelo dugme – Box Set Deluxe.
 
Drugi dan MAKK-a, 21. studenog, rezerviran je za 18. Savjetovanje o autorskom pravu u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo (HDAP-ALAI). U suorganizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, savjetovanje će se baviti trenutnim i budućim izazovima s područja autorskog i srodnih prava.  Zanimljivu raspravu obećava okrugli stol Paradigma autorskih prava – treba li nam promjena? na kojem će stavove sučeliti Ivo Špigel (Perpetuum Mobile), Nenad Marčec (HDS ZAMP), Mladen Vukmir (odvjetnik Vukmir & Associates) i Tomo In der Muehlen (IDM Music), uz uvodnika i moderatora prof. Igora Glihu (HDAP).
 
Želite li sudjelovati na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji, prijavite se već sad putem posebnog online obrasca.

Raspored događanja druge Međunarodne autorske kreativne konferencije možete pogledati u Programskoj knjižici.
 
Novosti o konferenciji pratite na www.ihg.hr, službenoj Facebook stranici konferencije te koristeći #MAKK na Twitteru.

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr