Otvorena Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK 2014


Vatra (Foto: Anastazija Vržina)

Zabavom dobrodošlice i dodjelom nagrada Instituta hrvatske glazbe svečano je otvoreno drugo izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2014. Uz sjajan voditeljski par kojeg su činili Ana Radišić i Dorijan Klarić, brojni uzvanici uživali su u jedinstvenom ambijentu Muzeja suvremene umjetnosti te u posebnim mini koncertima grupa Bang Bang i Vatra.

Institut hrvatske glazbe kao jedan od organizatora konferencije dodijelio je nagrade najuspješnijim glazbenicima temeljem nacionalne liste radijskih singlova HR TOP 40 te priznanje Prijatelj hrvatske glazbe za iznimno aktivnu promociju domaće glazbene scene.

Nagradu Najviši ulaz novog izvođača na HR TOP 40 ove je godine osvojio perspektivni bend Bang Bang predvođen karizmatičnim vokalom Lare Antić i autorom Hrvojem Prskalom. Nagradu su im uručili članovi grupe Silente, koji su prošlogodišnji laureati, a primivši nagradu, Lara je okupljenima otkrila kako je odrastala s braćom Karamehmedović, Tiborom i Saninom iz Silentea te je nagrada, očito, "rezervirana samo za stanovnike jedne dubrovačke ulice".


Bang Bang (Foto: Anastazija Vržina) 

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, Antun Tomislav Šaban, priznanje Prijatelj hrvatske glazbe uručio je RTL televiziji, odnosno zamjeniku predsjednika Uprave RTL Hrvatska, Ivanu Lovrečeku.

Nagrada se prvenstveno odnosi na zasluge za pokretanje emisije Top.hr koja je u televizijski eter vratila domaću popularnu glazbu, čime se pomaže i podupire daljnji razvoj domaće scene. S neskrivenim ponosom, okupljenima se obratio i Dorijan Klarić, autor i voditelj emisije, posebno napomenuvši ulogu svoje kolegice, Ane Miščević.

Posljednja u nizu nagrada bila je ona za Ultimativni broj 1 na HR TOP 40, a ove godine, s čak 26 tjedana na vrhu, nagradu je zaslužio Tango grupe Vatra. Uzimajući posebno dizajniranu statuu iz ruku Predraga Martinjaka, autora prošlogodišnjeg ultimativnog broja 1 Suze nam stale na put, Ivan Dečak, autor i frontman Vatre zahvalio se na priznanju i u šali dodao kako se nada da će dogodine ponovno nagradu dodijeliti sam sebi.

Nakon dodjele nagrada, nagrađeni glazbenici izveli su mini nastupe – Bang Bang rasplesao je publiku unutar MSU-a svojim retro pop zvukom, dok su virovitički rokeri iz Vatre izveli svoje najveće hitove Tremolo, Tango i Saturn te tako pokazali zašto trenutno jedan od najvažnijih domaćih bendova.

Službeni dio konferencije počinje u četvrtak u 9:30 sati, a kompletni program možete pogledati ovdje.

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr