MAKK 2014: Autori i kreativci u fokusu


Foto: MAKK promo

Prvi dan Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2014, održan u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, u fokus je stavio autore i kreativce te ogroman gospodarski potencijal kojeg kriju njihova ostvarenja.

Slogan Kulturne i kreativne industrije – pokretači gospodarstva te bogati i zanimljiv program konferencije privukli su velik broj kreativaca, predstavnika njihovih organizacija i udruženja, medija, ali i poslovnjaka, kako iz javnih, tako i iz privatnih inicijativa.

Okupljene su na početku pozdravile Iva Hraste-Sočo (Ministarstvo kulture) i Ana Rački Marinković (Državni zavod za intelektualno vlasništvo), dok je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja čija je stručna služba ZAMP jedan od suorganizatora konferencije, istaknuo kako su upravo kulturne i kreativne industrije jedan od sektora s najvećim gospodarskim potencijalom u zemlji. Također, naglasio je kako umjetničko djelo, osim što doprinosi kulturnoj raznolikosti, posjeduje i svoju tržišnu vrijednost čiji se potencijal ne smije zanemariti.


Foto: Anastazija Vržina

Blaise Mistler, direktor institucionalnih odnosa SACEM-a (Francuska) ponudio je uvid u pejzaž kulturnih i kreativnih industrija koje su jedan od važnijih čimbenika francuskog gospodarstva, a Gyta Berasneviciute je putem video javljanja predstavila rezultate OHIM-ovog istraživanja o stavovima Europljana o industrijama temeljenim na intelektualnom vlasništvu.

Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija, moderirala je prvi panel konferencije pod nazivom "Gospodarski potencijal hrvatskih kreativnih industrija".

Svi sudionici panela složili su se s tvrdnjom Jasminke Martinović (HUP) kako Hrvatskoj nedostaje sustavno praćenje kreativnih industrija, a Antun Tomislav Šaban istaknuo je kako su udruge za kolektivnu zaštitu temelj generiranja prihoda kreativaca te kako, primjerice, "djelovanje jednog većeg rock benda na sebe veže stotinu radnih mjesta". Panel je također poslužio kao prilika za usporedbu položaja filmske industrije u odnosu na ostale kreativne industrije, o čemu su više govorili Hrvoje Hribar (HAVC) i Irena Škorić (DHFR).


Foto: Anastazija Vržina

Drugi panel "Živjeti za stvaranje, stvarati za život" ugostio je glazbenika Ivana Dečaka, književnicu Julijanu Matanović te slikara Zlatana Vehabovića koji su, pod moderiranjem Milana Majerovića Stilinovića, pričali o specifičnostima svog poziva. Opisujući svoje kreativne procese i izvore inspiracije, okupljenima su ponudili realnost umjetničkog djelovanja u Hrvatskoj.

Posebnu pozornost privukla je prezentacija Google Play Music servisa koji je odnedavno dostupan i hrvatskim ljubiteljima glazbe. Victoria Campoamor, voditeljica glazbenih partnerstava Google Playa za Europu, Bliski istok i Afriku, predstavila je značajke servisa što je bio uvod u panel diskusiju "Digitalni servisi - poslovni modeli za njihove osnivače i korist za tvorce sadržaja".

Pod vodstvom Nikole Vrdoljaka (404 Agency), Ante Magzan, izvršni direktor Porina, redatelj Daniel Kušan, Sanja Božić (Pickbox TV), Toni Moškov (Rolling Stone Hrvatska), Victoria Campoamor, Branko Komljenović ispred diskografske udruge te Neven Frangeš u ime glazbene unije, razmijenili su stavove o aktualnoj situaciji s digitalnim servisima, modelima poslovanja te (neizvjesnoj) budućnosti, kako za kreatore sadržaja, tako i za tzv. middlemen, odnosno posrednike filmske i glazbene industrije.

Za kraj prvog radnog dana MAKK-a ostavljena je zagrebačka premijera filma Bijelo dugme box set deluxe u produkciji Croatije Records i CMC televizije. Albumi legendarnog sarajevskog benda remasterirani su u legendarnom Abbey Road studiju te ponovno izdani na vinilu čime se potvrđuje status Bijelog Dugmeta kao jednog od najvećih bendova s ovih prostora.

Svoje zadovoljstvo održanom konferencijom izrazio je Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a. "Prvi dan MAKK-a bio je izvrstan, pokazalo se da tema kulturnih i kreativnih industrija privlači interes javnosti i to je ono na što treba skrenuti pozornost, pogotovo u vrijeme gospodarske krize. Sljedeći korak je izrada studije koja će, po prvi put, izmjeriti utjecaj kreativne industrije na hrvatsko gospodarstvo, nakon čega slijedi izrada strategije razvoja temeljenog na kreativnim i kulturnim industrijama", rekao je.

Konferencija se nastavlja u petak savjetovanjem o autorskom pravu u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo (HDAP) i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a zanimljivu raspravu obećava okrugli stol "Paradigma autorskih prava – treba li nam promjena?" na kojem će stavove sučeliti Ivo Špigel (Perpetuum Mobile), Nenad Marčec (HDS ZAMP), Mladen Vukmir (odvjetnik Vukmir & Associates) i Tomo In der Muehlen (IDM Music), uz uvodnika i moderatora prof. Igora Glihu (HDAP).

Kompletni program drugog dana konferencije potražite ovdje, a više o MAKK-u pratite na službenim web stranicama, Facebooku i Twitteru.

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr