Konferencija autora i kreativaca počinje dodjelom nagrada za hit pjesme

Drugo izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2014 bit će otvoreno zabavom dobrodošlice u srijedu, 19. studenog u foajeu Muzeja suvremene umjetnosti.

Institut hrvatske glazbe kao organizator konferencije – uz Hrvatsko društvo za autorsko pravo – te će večeri dodijeliti nagrade Ultimativni broj 1 na HR TOP 40, Najviši ulaz novog izvođača na HR TOP 40 te Prijatelj hrvatske glazbe.
 
Autor prošlogodišnjeg Ultimativnog broja 1 na HR TOP 40, Predrag Martinjak Peggy (Suze nam stale na put, Massimo), ove će godine nagradu predati svom kolegi Ivanu Dečaku, frontmanu grupe Vatra i autoru njihovog hita Tango, koji se na vrhu liste u 2014. zadržao čak 26 tjedana!

Tango je vrhunac dugogodišnjeg upornog i predanog rada virovitičkih rokera koji su svoju uspješnu sezonu okrunili spektakularnim koncertom u rasprodanoj Tvornici. Pjesmu je objavila diskografska kuća Dallas Records. Uz Tango i Saturn, trenutni broj 1 na istoj listi, zaplesat ćemo i na druge Vatrine pjesme na ekskluzivnom koncertu samo za ovu prigodu u MSU-u.
 
Najviši ulaz novog izvođača na HR TOP 40 nagrada je rezervirana za mlade snage hrvatske glazbe, a prošlogodišnji laureati, dubrovački Silente, danas uspješno nastavljaju svoj glazbeni rast i razvoj te započinju rad na novom albumu.

Upravo će članovi Silentea predati nagradu ovogodišnjim dobitnicima nagrade, novom zagrebačkom bendu Bang Bang. Njihov hit Nešto me pogodilo, autora Hrvoja Prskala, u izdanju Croatia Records, u radijski je eter donio zarazni refren i retro pop zvuk. Da su nagradu zaslužili, dokazuje i njihov plasman među 23 odabrana izvođača nadolazećeg Zagrebačkog festivala, a Bang Bang će nekoliko pjesama "ispaliti" i na samoj dodjeli nagrade.
 
Treću nagradu prve večeri MAKK-a, nazvanu Prijatelj hrvatske glazbe, IHG dodjeljuje institucijama ili projektima koji na posebno aktivan način promiču i pomažu domaću scenu.

Ove godine nagrada ide RTL televiziji koja je, pokrenuvši emisiju Top.hr po službenoj nacionalnoj listi HR TOP 40 IHG-a, napravila veliku stvar za hrvatsku glazbu.

Emisija Top.hr na RTL2 kanalu predstavlja televizijsku verziju liste 40 najčešće emitiranih domaćih pjesama na radijskim postajama. U drugom mediju na zabavni i kvalitetni način vratila aktualnu domaću glazbu u središte pozornosti. Time je otvoren važan prostor za daljnju afirmaciju domaćih glazbenika, autora i izvođača, a efekti emisije vidljivi su i u  njihovoj rastućoj popularnosti i medijskoj pojavnosti.
 
Zabava dobrodošlice i dodjela nagrada IHG-a uvod je u zanimljiv i raznovrstan program Međunarodne autorske i kreativne konferencije koja će idućih dana, 20. i 21. studenog, pod sloganom Kulturne i kreativne industrije – pokretači gospodarstva, ugostiti utjecajne domaće i inozemne aktere kreativnog poslovanja. Konferenciju će obogatiti panel diskusije, okrugli stolovi te ekskluzivne prezentacije.

Kompletni program

Obrazac za online prijavu

Novosti o konferenciji pratite na www.ihg.hr, službenoj Facebook stranici konferencije te koristeći #MAKK na Twitteru.
 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr