Francuska kultura uspješno se odupire krizi


Foto: Freeimages.com

Studija The basis of French influence and competitiveness, koju je u studenom 2013. proveo EY (bivši Ernst & Young), pokazala je neviđeni uvid u pejzaž kulturnih i kreativnih industrija, sektora koji bi se mogli pokazati vitalnima za gospodarski razvoj Francuske.

Rezultate studije i njenu buduću perspektivu, na predstojećoj Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji u Zagrebu predstavit će Blaise Mistler iz Francuskog društva skladatelja – SACEM.
 
Studiju je naručilo Francusko društvo skladatelja – SACEM s namjerom procjene ekonomskog utjecaja kulturnih i kreativnih aktivnosti zemlje, a analizirano je ukupno 9 sektora: glazba, izvedbene umjetnosti, slikarska i kiparska umjetnost, film, televizija, radio, video igre, knjige i novine odnosno časopisi i magazini.

Rezultati studije ponudili su neke neočekivane podatke: s preko 1,2 milijuna zaposlenih i 74,6 milijarde eura prometa, kulturna industrija nameće se kao važni gospodarski faktor, značajniji čak i od automobilske industrije.

Zanimljiv je i podatak da francuska kućanstva svojom potrošnjom na kulturne proizvode i usluge doprinose nacionalnom BDP-u sa 4%. Štoviše, sektori kulture i kreative među rijetkima su izbjegli ekonomsku krizu te i dalje nastavljaju sa svojim razvojem.
 
"U aktualnoj krizi, kultura se nameće kao moćan alat ekonomskog razvoja. Kulturne i kreativne industrije posjeduju brojne karakteristike koje ih čine snažnom gospodarskom silom, uključuju veliki raspon zanimanja, pogotovo za mlade, a uz to, većina ovih poslova ne može se realocirati ni outsourceati", komentirala je Aurélie Filippetti, tadašnja ministrica kulture i komunikacija.
 
Marc Lhermitte, partner EY France, u svom uvodu u studiju istaknuo je kako kulturne i kreativne aktivnosti, osim što su suštinski bitne za francusku kulturnu i socijalnu raznolikost, mogu postati velik gospodarski pogon zemlje.
 
Cijela studija, na francuskom jeziku, dostupna je ovdje.

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr