Završio 3. Papandopulo

Završeno je treće Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo koje se u Zagrebu održavalo od 29. rujna do 3. listopada 2014. pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića i u organizaciji Instituta Hrvatske glazbe i Hrvatske radiotelevizije.

Natjecanje je ove godine okupilo mlade glazbenike do 35 godina starosti u kategorijama gitare, kontrabasa, violončela i udaraljki.

Zajednički zaključak ocjenjivačkih sudova za sve kategorije bio je da su svi kandidati pokazali iznimno visoki stupanj pripremljenosti, muzikalnosti i samopouzdanja te da su to zasigurno mladi glazbenici za koje će javnost još čuti i koji mogu biti hrvatski glazbeni predstavnici u svijetu, budući da je program postavljen tako da na njega uspješno mogu odgovoriti doista samo oni najbolji.

U radu ocjenjivačkih sudova za svaku od 4 kategorije sudjelovali su uglavnom umjetnici koji surađuju i u žirijima velikih međunarodnih natjecanja. Sam sustav natjecanja korespondira s velikim svjetskim natjecanjima kako bi sudjelovanje na Natjecanju olakšalo našim mladim glazbenicima snalaženje na europskim i svjetskim podijima na kojima smo u posljednje vrijeme premalo prisutni.

Iznimno smo zadovoljni velikim odazivom mladih umjetnika na prvom i drugom I ovom trećem po redu natjecanju kao i njihovim izuzetno dobrim plasmanom na našim međunarodnim natjecanjima / violinističkom Vaclav Huml i pijanističkom Svetislav Stančić, što je potvrdilo potrebu za ovakvim natjecanjem kao prijelaznim oblikom između natjecanja regionalnog i nacionalnog značenja i zahtjevnosti i velikih natjecanja s programima koji iziskuju visoku tehničku i umjetničku pripremljenost. Istodobno – ne manje vrijedno – pokazala se želja mladih da aktivno sudjeluju u kulturnom i umjetničkom životu Hrvatske, što je pojačalo jednako našu volju kao i obvezu da im to omogućimo.

Ocjenjivački sud u kategoriji Gitara u sastavu Zoran Dukić – predsjednik (Hrvatska), Lorenzo Micheli (Italija), Judicaël Perroy (Francuska), Jukka Savijoki (Finska) te Fabio Zanon (Brazil) donio je sljedeće odluke:
3. nagrada – nije dodijeljena
2. nagrada sastoji se od 7.000,00 kuna i studijskog snimanja za fonoteku HRT- a, a podijelili su je Divna Šimatović i Ivor Horvatić
1. nagradu od 12.000,00 kuna i nastup na Svečanom koncertu uz Simfonijski orkestar HRT-a 30. listopada 2014. u KD Vatroslava Lisinskog te studijsko snimanje za arhivu HRT-a osvojio je Lovro Peretić

Posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja u iznosu od 2.000,00 kuna. Dobitnik je Domagoj Pauković za izvedbu djela Stjepana Šuleka Tri trubadurske.

Ocjenjivački sud u kategoriji Kontrabas u sastavu Josip Novosel – predsjednik, Valter Dešpalj, Darko Petrinjak, Mario Ivelja te Nikša Bobetko donio je sljedeće odluke:
3. nagrada nije dodjeljena
2. nagrada sastoji se od 7000,00 kuna i studijskog snimanja za fonoteku HRT-a, podijelil su Dragan Lončina i Igor Šajatović
1. nagrada nije dodjeljena

Posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja u iznosu od 2.000,00 kuna. Dobitnik je Dragan Lončina za izvedbu djela Josipa Novosela Capriccio br. 19. i 20.

Ocjenjivački sud u kategoriji Violončelo djelovao je u sastavu Valter Dešpalj – predsjednik, Josip Novosel, Mihovil Karuza, Krešimir Lazar te Andrej Petrač, a donio je sljedeće odluke:
3. nagrada sastoji se od 3000,00 kuna i studijskog snimanja za fonoteku HRT- a, a pripala je Sari Novoselić i Vidu Veljak
2. nagrada nije dodijeljena
1. nagradu od 12.000,00 kuna i nastup na Svečanom koncertu uz Simfonijski orkestar HRT-a 30. listopada 2014. u KD Vatroslava Lisinskog te studijsko snimanje za arhivu HRT-a osvojila je Latica Anić

Posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja u iznosu od 2.000,00 kuna dobila je također Latica Anić za izvedbu djela Borisa Papandopula Rapsodia concertante.

Ocjenjivački sud u kategoriji Udaraljke djelovao je u sastavu Igor Lešnik – predsjednik, Ivana Bilić, Marta Klimasara (Njemačka), Ludwig Albert (Nizozemska) i Goran Končar, a donio je slijedeće odluke:
3. nagrada – nije dodijeljena
2. nagrada sastoji se od 7.000,00 kuna i studijskog snimanja za fonoteku HRT- a, a pripala je kandidatu Gregoru Hrovatu
1. nagradu od 12.000,00 kuna i nastup na Svečanom koncertu uz Simfonijski orkestar HRT-a 30. listopada 2014. u KD Vatroslava Lisinskog te studijsko snimanje za arhivu HRT-a osvojio je Filip Merčep

Posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja u iznosu od 2.000,00 kuna osvojio je Gregor Hrovat za izvedbu djela Igora Lešnika 20 godina kasnije.

Najbolje plasirani natjecatelji iz svih kategorija nastupit će u ciklusu Mladi za mlade HGM i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu 11. studenoga 2014. te uz Dubrovački simfonijski orkestar tijekom sezone 2014./15.

Čestitamo svim nagrađenima!

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr