"Tango" je pjesma godine, a Psihomodo Pop ima najbolji album

07.03.2015.

Na završnoj dodjeli glazbene nagrade Porin dodijeljene su statue u 12 kategorija. Najviše nagrada dobio je bend Vatra za hit Tango i to za najbolju izvedbu grupe s vokalom, produkciju, snimku te onu najvažniju, za pjesmu godine gdje je bilo petero nominiranih.

Vatra je tako od pet nominacija izgubila samo onu u kategoriji "Najbolji video broj" gdje je statuu osvojio spot Bejbi Psihomodo Popa. Frontmen benda Davor Gobac i dečki osvojili su još dva Porina i to za album Ćiribu, ćiriba u kategorijama album godine i rock album godine.
 
Po dva Porina dobili su Massimo i Urban&4. Massimo je nagradu dobio za aražman te najbolju mušku vokalnu izvedbu za skladbu Ispod nekog drugog neba, dok je Urbanov album Mamut pobijedio u kategorijama "Najbolji album alternativne glazbe" te "Najbolje likovno oblikovanje".

Prvi Porin u karijeri dobila je Sara Renar. Kantautorica je pobijedila Ninu Badrić i Ivanu Kindl u kategoriji "Najbolja ženska vokalna izvedba", a statuu je osvojila za izvedbu skladbe Jesen.
 
U protekloj godini najbolju vokalnu suradnju imali su Gretta feat. Geby za pjesmu Malena, a najbolji pop album imao je Detour. Od pet nominacija Detour je osvojio Porina samo za pop album A što ak' ja. Iako su se lani istaknuli mnogi mladi glazbenici, najboljim novim izvođačem proglašna je grupa Bang Bang.
 
U kategoriji gdje se birao najbolji album klapske i tamburaške glazbe Porin je dobila klapa Kampaneli Donja Kaštela za Sva ti duša u me stala, dok su za najbolju jazz izvedbu nagradu osvojila dva izvođača i to Borna Šercar's Jazziana Croatica feat. Ernie Watts & Hrvoje Rupčić za New red dwarf te Davor Križić Experiment za Echoes of a dream.
 
Uz ove nagrade dodijeljene su i one za životno djelo. Za izniman doprinos hrvatskoj glazbi Porin su dobili Nikša Gligo i Frano Parać. Posebnu statuu za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe osvojili su Josipa Lisac, Karlo Metikoš i Ivica Krajač za Dnevnik jedne ljubavi.
 
Finalna svečanost održala se u splitskoj Spaladium Areni pred nekoliko tisuća posjetitelja, a dodjela je prema mnogima, bila najspektakularnija do sada. Osim što se po prvi put glazbena manifestacija organizirala u najvećoj dvorani, pozornica je također bila glamurozna, a prostirala se na 600 “kvadrata” uz mnoštvo multimedijalnih svjetlosnih efekata.

Izvođači, dobitnici, voditelj i i prezenteri izmijenjivali su se na tri pozornice, pop bini, rock bini te onoj centralnoj a dodjelu nagrada. Voditelji svečane dodjele bili su Nikša Kušelj, Ida Prester, Mario Petreković te Ana Gruica.

 Popis svih dobitnika ovogodišnjih Porina možete pogledati na stranici porin.info

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr