Repassage pobjednik finala ožujka HR demo kluba

09.04.2015.

Swing jazz sastav Repassage (Split, Imotski) glatko je uplovio u završnicu HR demo kluba. Bend koji svira neuobičajeni žanr za hrvatske prilike unio je u Mali pogon Tvornice kulture odličnu energiju, te je pridobio većinu stručnog žirija radijskih i televizijskih urednika HRT-a, kao i okupljenu publiku.

Repassage, inače, čine simpatična pjevačica i kontrabasistica Jelena Galić (1989.), udaraljkašica Martina Matković (1989.), saksofonist Duje Divić (1988.) te gitaristi Kajo Milišić (1982.) i Marko Pažanin (1984.).

Autorstvo glazbe potpisuje trio Galić/Milišić/Pažanin dok je za stihove zadužena isključivo Jelena Galić. Nakon što su ispekli zanat na hotelskim terasama, Repassage je –  na sreću –  odlučio autorski progovoriti i na materinjem jeziku. Vedri, simpatični, plijene šarmom; to je najkraći je opis pobjednika finala mjeseca ožujka.

Stihove na hrvatskome jeziku, ponudila je i vrlo zanimljiva mlada zagrebačka autorica koja se predstavila sa svojim bendom IVᗩNᗩ π PICEK. Picek je duboko zaronila u elektro dub zvuk i zaintrigirala žiri svojom pričom o Malenoj mudrici (Benedetta C.).

Riječki bend Šum je, pak, u svojem prvom koncertnom predstavljanju u Zagrebu možda bio pod malim utjecajem treme ili snažne konkurencije, no s HRDK nosi dragocjeno iskustvo za dalji rad.

Njihovi bitno stariji konkurenti, dečki iz zagrebačke skupine Gery su, pak, na HRT-ovo natjecanje demo bendova unijeli dobri duh rokenrola i tako na najbolji način ušutkali one koji kažu da u 50-ima ne možeš kvalitetno konkurirati na demo sceni.

Zagrebački bend Time Decay je, čini se, od kvalifikacija najviše promijenio nastup za finale mjeseca. Svoju uobičajenu heavy metal žestinu proširili su jednom laganicom, uvježbanom samo za sinoćnju prigodu. Ddobili su i lijep povrat iz publike, ali... uvijek taj ali...  

Inače, u izravnom radijskom i internetskom prijenosu na HRA 2 završnice mjeseca ožujka HR demo kluba (08.04.2015.) bendovi su imali samo 12 minuta za autorsko predstavljanje pjesama što je, uz 5-minutne izmjene na sceni, predstavljalo veliki izazov koji je rutinirano odradila cijela ekipa Hrvatske radiotelevizije.

Veliku potporu bendovima dala je publika u kojoj su bili glazbeni djelatnici, kolege novinari, prijatelji i fanovi bendova. Gost komentator večeri bio je Bernard Cvek koji će s nama, zasigurno biti i 13. svibnja na Finalu projekta HR demo kluba (Tvornica kulture).

Glazbena ljestvica visoko je postavljena – u velikoj završnici Repassage (Split, Imotski) čekaju vrlo uzbudljivi bendovi – BJUZ (Zagreb), Mnogi drugi (Zagreb) i The Answer (Zagreb).

Hoće li tada biti pripetavanja ili će snimanje albuma u profesionalnim uvjetima koje nude resursi HRT-a biti dodijeljeno jednoglasnim mišljenjem žirija – tek ćemo vidjeti.

U međuvremenu, slušajte nas na frekvencijama Drugog programa Hrvatskoga radija srijedom od 21.00-22.00.

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr