Predstavljen Godišnji izvještaj HDS ZAMP-a za 2012.


Predrag Martinjak, Ante Pecotić, Nenad Ninčević, Neno Belan, Sandro Bastiančić (Foto: Anastazija Vržina) 

Na predstavljanju Godišnjeg izvještaja HDS ZAMP-a za 2012. istaknuta je stabilnost financijskog poslovanja službe Zaštite autorskih muzičkih prava. Sveukupni rezultat naplate autorskih naknada za proteklu 2012. godinu iznosi 103,2 milijuna kuna, što je 1 posto niže nego što je naplaćeno za prethodne, 2011. godine.

Ipak, nositelji prava za koje stručna služba Hrvatskog društva skladatelja prikuplja naknadu bili su na dobitku: blagi pad u naplati kompenziran  je smanjenjem troškova rada ZAMP-a i prihodima od kamata. Tako je iznos za raspodjelu za 2012. oko 3 posto veći u odnosu na 2011. i iznosio je 70,9 milijuna kuna.

Taj se iznos dijeli na više od 94 tisuće autora i nositelja prava u zemlji i svijetu. U obračunu je sudjelovalo 5311 hrvatskih autora, a predočeni  su i iznosi koje oni od naknada godišnje zarade u odnosu na godišnju hrvatsku bruto plaću.

U 2012. je evidentirano više od milijun izvođenja  za oko 228 tisuća korištenih glazbenih djela. Uz te brojke, porastao je i broj poslovnih korisnika glazbe na više od 42 tisuće.

Najveći udio u naplati odnosio se na prava javnog priopćavanja. Prihodi od tih tzv. malih prava u odnosu na prethodnu godinu porasli su 1 posto, a gotovo pola toga naplaćeno je od televizijskih i radijskih postaja te od kabelske retransmisije. Slijedi naplata od poslovnih korisnika (hoteli, klubovi, ugostitelji, trgovci i sl.) i naplata od koncerata.

Osjetni pad od gotovo 19 posto u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je kod prava reprodukcije (umnožavanja):  najveća stavka tu su i dalje prihodi od naknade za privatno kopiranje, ali su pali oko 11 posto, dok je kod klasične diskografije zabilježen pad od 25 posto u odnosu na 2011. Ona tako sada donosi 1,1 posto u ukupnoj svoti prikupljenih naknada.

Niži iznos naplaćene naknade iz inozemstva (5 milijuna kuna u odnosu na 6 milijuna kuna naplaćenih za 2011.) ne čudi s obzirom na to da su prethodne godine naplaćena dugovanja iz ranijih razdoblja.

Izvještaj su javnosti u dvorani Hrvatskog društva skladatelja u Zagrebu predstavili dopredsjednik HDS-a Ante Pecotić, glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban, zamjenik glavnog tajnika Darko Bakić i glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec. Naveli su i projekte na koje je društvo posebno ponosno.

"Gotovo milijun kuna izdvojeno je u nezavisne glazbene projekte kojima se podupire raznolikost kulturnog stvaralaštvo“, rekao je Antun Tomislav Šaban o natječajima BTL, Tradicional, International i Fond Matz iz kojih se financiraju popularna i tradicijska glazba, ali i hrvatska glazba u međunarodnom kontekstu te projekti mladih skladatelja do 30 godina starosti. HDS je također realizirao svoje vlastite projekte vrijedne preko 3 milijuna kuna. Istaknuto je i zadovoljstvo sve jačim uključivanjem članova u rad Društva.

U top 10 hrvatskih autora 2012. godine po zaradi ušli su, abecednim redom po prezimenima: Neno Belan, Miro Buljan, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Samir Kadribašić, Nenad Ninčević, Ante Pecotić i Zlatan Stipišić Gibonni. Uz neke od njih, na predstavljanju su bili i brojni drugi skladatelji, posebno oni s liste 10 najviše emitiranih djela. Na vrhu tog popisa je pjesma Oceani ljubavi autora Nene Belana.

"Ugodno sam iznenađen činjenicom da je pjesma postigla ovaj uspjeh. To je još jedan poticaj da radim kvalitetne pjesme iza kojih stojim. Drago mi je da je predstavljanje izvješća rada našeg Društva i službe ZAMP ovako dobro popraćeno jer to pokazuje da jača interes i za intelektualno vlasništvo. Nadam se time jača i svijest o važnosti poštivanja autorskih prava", rekao je Belan.

Potpuni Godišnji izvještaj HDS ZAMP-a za 2012. pogledajte na stranicama HDS ZAMP-a 
 
Pgledajte >> Infografika: Sažetak Godišnjeg izvještaja HDS ZAMP-a za 2012.

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr