In memoriam: Dražen Boić (1931. – 2013.)

Obavještavamo članstvo HGU, prijatelje i medijske djelatnike da je u subotu, 16. veljače 2013. nakon kratke i teške bolesti u 82. godini preminuo poznati hrvatski jazz pijanist dr. Dražen Boić.
 
Rođen je 11. travnja 1931. godine u Zagrebu. Nakon završene glazbene škole i gimnazije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Iako po vokaciji liječnik, cijeli je svoj život posvetio glazbi. Pedesetih godina osnovao je svoj prvi Trio i uz Mihajla Švarca jedan je od utemeljitelja klavirskih jazz trija u Hrvatskoj.

Od 1954. bio je pijanist u Big bandu Radio Zagreba, dok je s Triom nastupao na mnogim međunarodnim jazz festivalima. Svirao je u zabavnom ansamblu Nikice Kalogjere, a i sam je vodio razne zabavne ansamble od kvinteta do noneta, s kojima je pratio mnoge popularne pjevače u zemlji i inozemstvu.

Od inozemnih nastupa, uz koncerte u Australiji, značajniji su nastupi u različitim klubovima američke vojske u Europi, te brojni nastupi u bivšem Sovjetskom savezu. Zavidna tehnika stečena klasičnim klavirskim obrazovanjem, apsolutni sluh i gotovo pedesetogodišnje iskustvo solo nastupanja kao "lounge" pijanist u ambijentima najluksuznijih hotela najbolje su iskazani na Boićevom zadnjem albumu Razmišljanja snimljenom 2008. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu. (iz teksta Dubravka Majnarića objavljenog na koricama albuma)
 
Posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 20. travnja 2013. u 13 sati u krematoriju na Mirogoju.

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr