Buba u uhu: Završni MIMO s Belanijem i Spremištem


Luka Belani 

Prvi ciklus MIMO projekta završava kako je i počeo: s originalnom, kvalitetnom hrvatskom glazbom. Na zadnjem koncertu ciklusa predstavljaju se zagrebački sastav Spremište i križevački kantautor Luka Belani.

Kako je ovo zadnji koncert u ciklusu, after party je neizbježan, uz DJ-je u predvorju MSU-a za atmosferu će se pobrinuti i NT Wave te će svojim nastupom predstaviti djelić jesenskog ciklusa.  
 
Koncert počinje u petak, 7. lipnja, u multimedijalnoj dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvrmene umjetnosti, točno u 20.10, zbog streama. Vrata se otvaraju u 19:45, a after party traje od 22.00 3 sata iza ponoći.
 
Ulaznica je simboličnih 15 kuna, kojom podupirete same izvođače sa 75% i promidžbu sljedećih koncerta sa 25% iznosa.

Izravni prijenos koncerta možete pratiti na Radio Sljemenu ili videolive streamu na http://www.mimo.com.hr/

Spremište
Zagrebački bend Spremište nastao je u podrumu jedne crkve na Knežiji, u nedostatku životnog sadržaja dvojice osnovnoškolskih prijatelja. Mateju Periću na bubnjevima i Hrvoju Klemenčiću na gitari nakon jedne se probe priključuje i treći prijatelj iz razreda Marijan Uroić-Norman, pod isprikom kako on unatoč zavidnom glazbenom NEznanju ipak posjeduje instrument – gitaru. Doduše, njegova gitaristička karijera završava završetkom prve probe i to čuvenim telefonskim razgovorom Kleme i Normana: „Čuj, Norman, a kaj veliš na ideju da se prebaciš na bas? – Na kaj? – Bas, Norman. Znaš ono, zgleda ko gitara, deblje žice, najbitniji instrument u bendu… – Najbitniji, veliš? Može.” I tako trojac nadobudno počinje s vježbanjem, ni manje ni više nego kaubojskih pjesama (to je bio Normanov doprinos bendu: pjesmarica lokalnih bauštelaca s posla tate Uroića) te uoči prvog nastupa u dvorištu crkve bendu, na Klemin nagovor, pristupa Dario Stilinović kao pjevač.

Tijekom prve godine kroz sastav benda prošla su imena kao što su Vjekoslav Grubišić, Sven Bahat i Veno Bojanovsky, međutim zbog prevelike koncentracije zdravog razuma dotičnih nije bilo mjesta za nadanje u uspjeh benda.

Sve je počelo s coverima naših junaka iz 60-ih, a ubrzo smo Stilu, kako bismo mu objasnili da nije Jim Morrison, uvalili gitaru da bude lijep, a bend se posvećuje isključivo autorskom radu. Od 2005. godine Spremište djeluje u nepromijenjenom sastavu, te obilazi gotovo sve klubove u Zagrebu i okolici u kojima ima žive svirke (Medika, Pauk, Purgeraj, Pepermint, Retro, Avenue Ball, Sax, Kset, Hard place, Lapsus, KSFF, Praćka, Route 66, Soba, Time, INbar, Autsajder…), dok su nam neke od najmilijih svirki bile na “Imagine festivalu 2007″,  MUN festu 2010, Rovinj Music Festivalu 2011 , brucošijadi Filozofskog 2011., INmusicu 2012., brucošijadi FER-a 2012. i DOF-u 1012.

Nakon skoro dvije godine rada, bend 2011. dovršava album poluprofesionalne produkcijske kvalitete – jeboTon te se nada financijskoj potpori bilo koje vrste.

Luka Belani
Kantautor iz Križevaca sa adresom u Zagrebu. Sa svoja dva albuma, B-Side Of My Mind (2009) te Changin’ Chapters (2011) izadnih za Aquarius Records privukao je pažnju kritike i publike.

B-Side Of My Mind je od strane nekoliko eminentnih kritičara nazivan debi albumom godine. Dvije godine kasnije album Changin’ Chapters dobiva još veću medijsku pažnju, odlične recenzije u tiskanim (…najuzbudljiviji domaći rock glazbenik na granici akustičnog kantautorstva i strastvenog bendovskog rocka…, Horvat, Vjesnik.) i internet medijima te nastupom na INmusic festivalu 2011. na main stageu. Album je uvršten u Top5 domaćih albuma 2011. po godišnjoj listi Tportala u kojoj je sudjelovalo 32 glazbenih urednika i novinara.

Iskustvom broji preko 300 nastupa, solo i sa bendom. Uz nastupe u Hrvatskoj, to uključuje i nastupe u Londonu, Amsterdamu, Mađarskoj, Srbiji, turneju po jugozapadnoj Engleskoj (veljača 2013.) te četiri turneje u Njemačkoj, od kojih je posljednja (u travnju 2013.) bila i mini-europska uključujući Beč i Bratislavu.

http://lukabelani.com/

« Prethodno

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr