Brojni glazbenici ustali za glazbu!

29.03.2015.

MIle Kekin

Moto "Ustani, zauzmi se. Za glazbu!" širi se po cijeloj Hrvatskoj – uz renomirane domaće autore i izvođače, u kampanju glazbeničkih udruga HDS-a, HDS ZAMP-a, HGU-a i HUZIP-a, potaknutu WIPO-ovom inicijativom, uključili su se i ostali čimbenici glazbene industrije, od vlasnika izdavačkih kuća preko producenata i ton majstora, pa do glazbenih novinara i kritičara.

Podsjetimo, ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja, posvećen je glazbi, onima koji je stvaraju i svima nama koji uživamo u njoj. Cilj kampanje "Ustani, zauzmi se. Za glazbu!" je potaknuti javnost na diskusiju o budućnosti glazbe, načinima na koje ona dolazi do slušatelja te sudbini kreativaca kojima je glazba "i zvanje i zanimanje".

Kampanji se među prvima odazvao Neno Belan čiji hit s nedavno održanog Zagrebačkog festivala dovoljno govori o važnosti glazbe: "Jer je pjesma dio nas, kad je teško pruža spas!"

Belan za sebe kaže kako je "konzument starog kova" i nije zabrinut za budućnost glazbe: "Singlovi zapravo preuzimaju primat u nekom novom obliku. Čini mi se da se tako polako zatvara krug započet još u doba Elvisa Presleyja kada format LP-ja nije ni postojao, glazba je izlazila samo na singlicama. To se i u mom slučaju pokazuje kao odličan potez, jako sam ponosan na svoju trenutačnu poziciju iza koje stoji kontinuitet, kvaliteta i velik terenski rad s bendom".

Husein Hasanefendić Hus, autor i gitarist Parnog Valjka, također se pridružio akciji. Njegove pjesme već trideset godina čine našu svakodnevicu ljepšom, a hitovi poput Sve još miriše na nju, Uhvati ritam i Jesen u meni inspirirali su i brojne njegove kolege glazbenike.

"Postalo je sve teže pisati pjesme, ali su sve pjesme koje su nastajale dio života, dio iskustva, onog što vidiš, procesuiraš, dio onoga što odmaštaš i proživiš odmaštano, a i dio nekih biografskih momenata", objašnjava Hasanefendić.

"Više ne moraš objašnjavati da to što proizvodiš nije ništa, nije zrak, već da to zahtijeva puno uloženog novca i puno vremena da bi na kraju nastala jedna pjesma“, tim riječima Mile Kekin, frontman Hladnog piva, pojašnjava specifičnost autorskog poziva te nastavlja kako je stvaranje proces kod kojeg ponekad treba itekako zagrijati stolicu: "Inspiraciju treba ponekad izmamiti i treba ju ponekad i izmučiti da se ona pretvori u jednu pjesmu".

Za glazbu je ustao i Ante Pecotić koji iza sebe ima katalog vrijedan poštovanja i višegodišnje iskustvo suradnje s nekima od najvećih domaćih izvođača. Kao umjetnički ravnatelj Zagrebačkog festivala, svojim mlađim kolegama poručuje kako je, uz talent, jako važan i rad: "Što bi talent Goranu Ivaniševiću da nije svaki dan lupao 20 sati reketom. I u glazbi je tako, ima puno talentiranih ljudi, ali bez ustrajnosti i truda se ne može“. Problem krađe glazbe na internetu Pecotić promatra s nevjericom: "Osjećam se poput lika Jima Carreyja u filmu Trumanov show – jednostavno očekujem da će mi ljudi koji danas krše moja autorska prava jednog dana možda priznati da su samo glumili da se prave blesavi. Za promjenu je potrebna totalna reforma razuma!".

Kampanja "Ustani, zauzmi se. Za glazbu!" otvorena je i za javnost koja se na društvenim mrežama može uključiti koristeći hashtagove #zaglazbu i #worldipday – šaljite najoriginalnije fotografije "za glazbu" na press@hds.hr, a najbolje će biti nagrađene posebnim poklon paketima!

Sam Dan intelektualnog vlasništva obilježit će se velikim koncertom na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a izvođači će biti objavljeni idućih dana...

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr