Akcija SKIP educirala i zabavila Rovinj


Gustafi  

U Rovinju je u srijedu 3. srpnja održana cjelodnevna akcija Stop krivotvorinama i piratstvu. Zanimljiv edukativni sadržaj privukao je interes građana, a cijeli program kulminirao je nastupima Radio Aktiva, Šajete i Gustafa

Rovinj je peta postaja na putu ove velike nacionalne akcije, do sada održane u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Uz edukativni karakter, svrha joj je i uputiti građane kako se mogu zaštititi, kome se obratiti pomoć, ali i podići razinu svijesti o važnosti poštivanja industrijskog vlasništva i autorskih prava kao osnove za poticajno stvaralaštvo.

Katja Šare, tajnica kabineta ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo ugodno je iznenađena interesom za akciju i njezina popratna zbivanja: "Posebnost akcije u Rovinju je i predstava za najmlađe Tko je to izumio teatra Tirena koja govori o 25 hrvatskih izuma bez kojih bi svakodnevni život bio nezamisliv. Lijepo je primljena i od djece i od njihovih roditelja. Građani i brojni gosti Rovinja cijelog su se dana mogli informirati o opasnostima krivotvorenih proizvoda i piratstva, naučiti prepoznati krivotvorene proizvode i ujedno osvojiti zanimljive nagrade. Drago nam je što su pokazali tako velik interes".

Ninoslav Babić i njegove kolege iz Carinske uprave RH cijeli su dan odgovarali na pitanja prolaznika, dodatno potaknuta Hrvatske u Europsku uniju. „To je novi izazov i više posla za nas. U Hrvatskoj trenutno štitimo oko 220 nositelja prava, a u EU ih ima oko 700", rekao je.

Sve su lažne? 

"Europsko iskustvo pokazuje da krivotvoritelji uvijek smatraju da je nova država članica najslabija karika pa će vjerojatno nastojati i hrvatske ulazne točke, kao što su luka Ploče ili luka Rijeka, koristiti za ulaz krivotvorina. No mi smo spremni pa vjerujem da će im se to obiti o glavu,“ rekao je Babić.

Glazbenici i udruge koje brinu o poštivanju njihovih prava posebno su osjetljivi na problem piratstva. Zato su nastupi grupa Radio Aktiv, Šajeta i Gustafi bili prožeti i njihovim izjavama kojima su građanima objašnjavali da poštivanjem prava kreativaca omogućuju da dobiju naknadu za svoj rad.

"Poštivanje autorskih prava je jedan od elementarnih uvjeta da se stvaralaštvo nastavi. Mnogi će reći da su glazbenici plaćeni za koncertne nastupe i da je to dovoljno ali to je samo dio našeg rada. Autorstvo i zaštita autorskih prava su sljedeća stepenica. Nije mi jasno zašto to još uvijek treba tumačiti – ali očito treba", kaže Edi Maružin iz Gustafa.

Akcija Stop krivotvorinama i piratstvu, zajednički pothvat nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva (Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Ministarstvo financija – Carinska uprava, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat) kao i udruga HDS ZAMP, IHG, HUZIP, BSA, BOA, HGU, DHFR, APAW i drugih.

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr