In memoriam – Tusta

18.10.2012. Željko Kuhar

Izvor: MTV Hrvatska

Branko Črnac Tusta, pjevač KUD Idijota preminuo je u nedjelju 14. listopada 2012. Tužna vijest je dan poslije osvanula na svim relevantnim regionalnim portalima.

I teško je sada reći išta što već nije rečeno, svima koju su pratili rad Idijota svih ovih godina nema smisla ponavljati koliko su antologijskih pjesama, dobrih albuma i singlica objavili Idijoti u ovih 30 godina, kao i koliki je bio njihov utjecaj na gomilu bendova i muzičku scenu u regiji ili Jugoslaviji (odabrati po volji). A kod Idijota nije sve bilo samo muzika, i kad se o njima govori ne spomenuti svjetonazor (dosljedno antifašistički) koji su širili svojim djelovanjem ne bi bilo pravedno jer je to neizostavni dio onoga što su Idijoti bili.

Prošle godine sam napisao tekst povodom 30 godina djelovanja Idijota, a ovom prilikom ne mogu, a da ne ubacim završni dio teksta:

"Sve u svemu prošlo je 30 godina na koje Idijoti mogu biti ponosni. U devedesetima dok su se svuda okolo uzvikivali ratni pokliči i pjevale ratne pjesme, njihova poruka je bila jasna – Jebem ti rat. Blago budalama je upućeno obožavateljima nacional-demagoga, pred čijim sjajem hulje i ulizice padaju ničice. Nacionalno oslobođenje iz tamnice i promjene koje su nam se desile su nazvali srećom i slobodom u lancima. Pjevali su o zastavama, koje imaju dvije strane,za prije i za kasnije, pod kojima svi ponosno stoje, skupljaju srdžbu umjesto osmijeha, i secirali su precizno ove prostore u kojima se samo luduje."

Isto tako, ne mogu ne spomenuti dvodnevni koncert za Tustu koji je održan prošli mjesec u dobro popunjenom beogradskom klubu Gun (izvještaji s koncerata se mogu pročitati na sajtu popboks.com) na kojem su nasupila zaista respektabilna imena – Dža ili bu, Električni orgazam, Disciplina kičme, Partibrejkersi, Horkestar, KBO!, Atheist Rap, Rambo Amadeus i Kanda Kodža i Nebojša. Kompletni prihod je išao Tusti – lijepa gesta sjajnih bendova. 

Početkom godine u Uljaniku je također održan koncert Svi za Tustu na kojem su između ostalih nastupili Hladno pivo, Psihomodo pop, Sale iz Idijota. Sva gore nabrojana imena dovoljno govore o značaju Tuste i Idijota. Na istom mjestu će se 24. listopada održati koncert Jebem ti rak! Branko Črnac Tusta – Za tebe! na kojem će nastupiti Atheist Rap i Dubioza kolektiv, a prihod će ići Tustinoj obitelji.

Tusta je otišao, a svi mi koji smo sve ove godine pratili rad Idijota znamo što je ostalo iza njega. Ostaju pjesme i sjećanja na koncerte i drage ljude s kojima smo se družili i uživali u muzici Idijota. Jedino što mogu reći je: vrijedilo je! Mi sjećamo se...

 
Uz dopuštenje autora, tekst je preuzet s bloga Hoćemo cenzuru!

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr