Preminula primadona Nada Ruždjak

30.10.2012. tportal | IHG

Miljenica publike i kritike, u svakoj ulozi blistala je iznimno lijepim i ujednačenim glasom, sigurnim koloraturama i uvjerljivim scenskim nastupom

Zagrepčanka Nada Ruždjak debitirala je 1963. godine u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. 

Nakon kratkog razdoblja u zagrebačkom kazalištu Komedija, na sceni zagrebačkog HNK prvi se put pojavila kao Gilda u Verdijevu Rigolettu i odmah osvojila i publiku i kritiku. 

Na istoj je pozornici provela najveći dio karijere kao prvakinja Opere, uz česta gostovanja u brojnim inozemnim opernim kućama.

Godinama je bila nezamjenjiva interpretkinja specifičnog lirsko-koloraturnog repertoara tumačeći s velikim uspjehom Donizzettijevu Luciju di Lammermoor, Rosinu u Seviljskom brijaču Rossinija, Olimpiju u Hoffmanovim pričama Offenbacha, Musettu u Boemima Puccinija, Zerbinettu u Arijadni na Naxosu Straussa i mnoge druge uloge. 

Vrhunac je postigla kao Verdijeva Traviata u režiji svog supruga Vladimira Ruždjaka, a posebno se istaknula kao vrsna mocartijanska pjevačica, Susanna i Grofica u Figarovom piru, Kraljica noći u Čarobnoj fruli i Konstanza u Otmici iz Saraja

U svakoj ulozi blistala je iznimno lijepim i ujednačenim glasom, sigurnim koloraturama i uvjerljivim scenskim nastupom. Pojedini naslovi poput Lucije i Traviate postavljali su se upravo zbog njezinih velikih pjevačkih mogućnosti te je u niz sezona nosila velik dio repertoara. 

Sazrijevajući, s godinama je njen glas dobivao i dramskija obilježja te se također nadasve uspješno predstavljala i u drukčijem sopranskom repertoaru, kao Mimi u Boemima, Margareta u Gounodovu Faustu, Nedda u Leoncavallovim Pagliaccima te Puccinijeva Madame Butterfly za koje je kreacije dobila niz priznanja.

Uz scensko djelovanje Nada Ruždjak bila je tijekom karijere često prisutna i na koncertnome podiju. Karijera Nade Ruždjak bila je jedna od najuspješnijih u novijoj povijesti Zagrebačke opere. 

Iznimno omiljena kod publike i kritičara, primadona je ostala trajno upisana zlatnim slovima u anale opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr