Posljednji pozdrav dobitniku Porina za životno djelo 2006.

08.06.2012. IHG

U nedjelju, 9. listopada 2011. u 74. godini života iznenada nas je zauvijek napustio veliki, svestrani čovjek, dugogodišnji član Hrvatskog društva skladatelja Ljubo Stipišić, najzaslužniji obnovitelj i promicatelj tradicionalne dalmatinske popijevke.

Njegova profesionalna glazbena karijera duga je preko 50 godina, a toliko je bogata i raznolika da je iz nje teško izdvojiti najznačajnija i najveća postignuća. Dovoljno je zaključiti da se radi o osobi čiji su stručni autoritet i kreativni prinos duboko ugrađeni u suvremeni trenutak obnove nacionalne pučke glazbene baštine. Pojednostavljeno, bez Ljube Stipišića klapska pjesma ne bi u Hrvatskoj bila glazbeni žanr koji ima svoj prostor i publiku dostatnu za punjenje arena i stadiona, uz specijalizirane emisije, glasila i diskografske izdavače; s desecima tisuća aktivnih sudionika.

Njegov odnos prema tradiciji kao živoj građi sa svim lokalnim obilježjima i posebnostima koji stalno podsjećaju na vitalnost korijena narodne kulture, afirmiraju ga kao autora koji je svoje djelo gradio na pouzdanim izvorima i na temeljima tradicijske glazbe. Njegove obrade i nastanak novih pjesama počivaju na dvosmjernoj raznorodnosti zavičajne mediteranske kulture. To su dalmatinska klapska pjesma i stariji slojevi narodnih  crkvenih, posebno glagoljaških napjeva. 

Ta etnološka zvučna građa i umijeće njezina tumačenja kroz ukupno djelo Ljube Stipišića Delmate doživljena je kao doslovni preporod u afirmaciji i promociji glazbe čija su izvorišta baštinski zasadi.

Zahvaljujući autorovu odnosu prema osobitostima zavičajne kulture, on pokreće niz manifestacija, kao i notnih, publicističkih te diskografskih izdanja čime gradi čvrsti prostor za očuvanje narodne glazbe i njezine primijenjene suvremene srodnice.

Oblikujući vlastiti leksik, ne samo kao skladatelj, nego i kao pjesnik kroz dugogodišnja terenska istraživanja i stotine zabilježenih svjetovnih i sakralnih napjeva dalmatinskih otoka, priobalja i zaleđa, stvorio je opus visokih estetskih kriterija. Njegov plodno, svestrano djelovanje sa svim obilježjima pravih umjetničkih vrijednosti i stvaralačke dosljednosti, otvorilo je drukčiji, rafinirani put prema regionalnom etnomuzikološkom blagu kojim danas s uspjehom kroče novi skladateljski naraštaji da bi dalje nastavili stvarati na temeljima tradicijske glazbe.

Samozatajan i posvećen svome radu, jedan je od ljudi koji su za života stekli širok krug sljedbenika i štovatelja, i to s pravom i pokrićem. Na svima njima je, a i na cijeloj hrvatskoj kulturnoj javnosti, da promoviraju istinsku veličinu i značaj tog čovjeka, kojemu je svako dovršeno djelo bilo poticaj za novo: opsežnije, veće i složenije. Njegovim preranim odlaskom hrvatska kultura pretrpjela je nenadoknadiv gubitak.

Uz brojne nagrade i priznanja koje je Ljubo Stipišić primio za života, ističu se dvije Nagrade grada Splita, nagrada grada Solina za životno djelo, nagrada Splitsko – dalmatinske županije za životno djelo, nagrada Porin za životno djelo, nagrada Franjo Ksaver Kuhač Hrvatskog društva skladatelja za životno djelo, te Odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Svim članovima obitelji i štovateljima Ljube Stipišića Delmate IHG upućuje iskrenu sućut.

 

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr