Dalibor Paulik (1953. – 2012.)

08.06.2012. IHG

U utorak 6. ožujka 2012. nakon kratke bolesti u 59. godini života preminuo je skladatelj i teatrolog dr.sc. Dalibor Paulik.

Rođen je u Zagrebu 1953. godine, u kazališnoj i glazbenoj obitelji. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao 1977. godine i stekao stručni naziv profesora komparativne književnosti. Godine 1980. završio je poslijediplomski studij i s temom Struktura libreta u hrvatskoj operi stekao stupanj magistra iz područja književnosti sa specijalizacijom iz teatrologije. 2004. godine na Filozofskom fakultetu stekao je stupanj doktora znanosti s temom Libreto u hrvatskoj operi i njegova ukorijenjenost u europsku i hrvatsku kazališnu tradiciju.

Sudjelovao je na nizu znanstvenih skupova, stručnih simpozija vezanih za područje kazališta, posebno glazbenog kazališta. Objavljivao je u časopisima, novinama, djelovao kao autor stručnih emisija na temu glazbenog kazališta na Hrvatskom radiju, te također kao autor i suradnik na knjigama. U zvanju docenta predavao je predmete iz glazbenog kazališta na Akademiji dramskih umjetnosti.

Kao skladatelj debitirao je 1972. godine na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini. Autor je više od 250 skladbi raznih žanrova. Pisao je koncertne i zabavne pjesme, kajkavske popevke, šansone, domoljubne i duhovne popijevke, a posebno pjesme za djecu. Također se okušao i u glazbi za film i kazalište. Za svoj skladateljski rad primio je brojne nagrade na glazbenim festivalima, a dobitnik je i dvije nagrade Porin. 2006. je nagrađen nagradom Josip Andreis Hrvatskog društva skladatelja za knjigu Hrvatski operni libreto.

Ravnatelj je Hrvatskog dječjeg festivala u Zagrebu tijekom 15 godina, a bio je jedan od utemeljitelja i izvršni voditelj Međunarodnog festivala šansone – Chansonfesta.

Bio je angažiran i u Hrvatskom društvu skladatelja, kao stalni suradnik časopisa Cantus, te kao član povjerenstva Fonda solidarnosti.

Bio je redovni član Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, Matice Hrvatske, te predsjednik udruga Hrvatski dječji festival.

Za cjelokupni rad i djelovanje u kulturi odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1998).

Komemoracija povodom smrti Dalibora Paulika održat će se u petak, 9. ožuka u 13:30h u Hrvatskom društvu skladatelja u Zagrebu. Posljednji ispraćaj bit će istog dana u 15:15h u Krematoriju na Mirogoju.

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr