Edo Maajka – glasnogovornik Dana prodavaonica ploča 2

10.04.2012. IHG / Edo Maajka

Foto: Marina Filipović Marinshe za Menart / IHG

Glasnogovornik Dana prodavaonica ploča 2 je reper Edo Maajka, autor albuma Slušaj mater, No sikiriki, Stig'o ćumur, Balkansko a naše i Spomen ploča.

Velika glazbena zvijezda je i veliki ljubitelj prodavaonica ploča. Zato nam je drago što će se u subotu 21. travnja i on družiti s ljubiteljima glazbe u trgovinama u centru Zagreba.

Vjerujemo da će njegov dolazak biti zanimljiv i medijima: više nego u Hrvatskoj, Edo je već neko vrijeme u izraelskom Tel Avivu. Uz nove – očinske – dužnosti u životu, završio je i novi CD – Štrajk mozga.

O svemu tome bit će naravno više riječi uskoro – izravno od njega. Ali i danas vam nudimo nešto posebno: kao glasnogovornik Dana prodavaonica ploča Edo je, na njegov jedinstven način, napisao tekst u kojemu opisuje kako je i zašto zavolio glazbu, prodavaonice ploča i ljude koje u njima susreće. 

Budite i vi jedan od njih treće subote u travnju – i dobro se zabavite uz Dan prodavaonica ploča 2!

 

Edo Maajka: 'Moji ljudi su kopači po prodavaonicama ploča'

Moj stariji brat uveo me u svijet slušanja muzike. Ne onog bezze slušanja kad ti treba nešto da svirucka u pozadini dok učiš ili nešto radiš nego onog zaprave slušanja, kad jedva čekaš da pjesma počne, kad ti se popravlja raspoloženje i govoriš osobi do sebe 'Ej pazi sad ovog dijela'… Zahvaljujući bratu i toj ekipi vrlo brzo sam naučio uz gramofon i kasetaš skoro sve pjesme Atomaca, Zabranjenog Pušenja, Šobića, Discipline, Azre i skoro svih ex-Yu bendova. Uzelo me.

U Zagreb sam došo glazbeno dobro potkovan. Kad si teenager to nije mala stvar jer se bez problema uguziš u svaku ekipu koja na klupici cuga i svirucka. Ne znaš svirat, ali bar znaš tekst i davati ritam rukama po nogama.  Nepogrešivo sam znao kako zvuči svaki ton solaže od Slasha, tačno kako ide uvod i kolko dugo traje prije nego Nele kaže: 'Sam đavo ti je dao brzinu eskivaže', znao sam drugi i treći vers pjesama i sve 'hej ahaaaaa' ili 'Denise otključaj Denise' momente. Ako ne znaš te momente, onda ne znaš stvar. Vrlo brzo nađeš par takvih ko ti. Kao u svakom geekluku i ovde se razmjenjuju informacije i dobra. Nasa okupljališta su koncerti i kafane. I naravno record shopovi. 

Išli smo u record shopove uglavnom da gledamo i preslušavamo. Iz sve snage je bio jedan od takvih dućana, pored diskova i kaseta imali su i najbolje majce. Mogo si ih gledat po cijeli dan pa te skroz sjebu. Vam' se okreneš –  muzika, a 'vamo majce, pa ovde plakati, cijeli dan kao u fliperu.

Muzika mi je omogućila da proputujem dosta. Gdje god došli record store je bio jedna od obaveznih stvari za pogledat i ubit par sati kopajući po albumima. Nekako kad ulazim  u takav dućan osjećam se fino, nisam nikad imo priču i podjelu moji-tvoji, ali record shop je bio i osto mjesto gdje znam da su unutra neki moji. Pogotovo u vinil shopu. Sad to imam i s comic shopovima i ko svaki hipohondar s apotekama.

Volim velike vinil shopove, tu mogu provest cijelo popodne. Zato ne svraćam u njih ako nemam vremena, al kad odem – stanem tamo i kopam.

Dođem s hranom, pravim pauze za cigaru, pričam o starim pločama s ljudima koji znaju puno bolje od mene, tam naletim na još gore smarače i evo ga, neko mene smara ali konačno sa stvarima koje me stvarno zanimaju. Uživam ko Pernar pred kamerama. Živjeli smarači i kopači, vidimo se na Danu prodavaonica ploča 2…

 

Prethodni članci:

Subota 21. travnja je Dan prodavaonica ploča 2 (05.04.2012.) 

Dan prodavaonica ploča (16.04.2011.)

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr