U pol 9 kod Sabe: Vježbe iz prihvaćanja

04.06.2012. Ante Perković

Već neko vrijeme mi se čini da nam glazbu spašavaju hobisti, rekreativci, oni koji za život zarađuju drugdje i instrumenata se hvataju zbog čiste radosti. Profesionalci često nemaju prostora za takav luksuz, vrijeme je novac, a novca je malo i treba ga skupiti gdje god se može. Jednom sam gledao prijatelja, inače fantastičnog bubnjara, u klupskoj kombinaciji s prekaljenim sviračkim majstorima. Svirao je s njima tada i nikad više, ne zato što je bio lošiji, nego se svojim osmijehom i uživanjem jednostavno nije uklapao u skupinu profesionalaca na auto-pilotu. U njih je radosti bilo koliko i kod službenika na šalteru. Dobar dan. Dobar dan, izvolite. Jedan rock standard, molim. Gitarski solo? Može jedan duži. Isporučeno, hvala, sljedeći. E, od takvih mi je znalaca draži svaki svirač nevježa.

Nije ovo pamflet protiv profesionalizma, daleko od toga. Samo je bitno primjetiti koliko nam iskrenog zvuka i radosti nose do-it-yourself filozofija, pristupačni instrumenti i sloboda da se glazbi pristupa neopterećeno, kao da je prstima samo spuštaš među ljude iz beskonačnog etera. U pol 9 kod Sabe imaju baš tu kvalitetu, iz njihovih pjesama vijore osmijesi, toliko su tople, duhovite i otvorene da im se prirodno poželiš priključiti, dodati svoju malu harmoniju ili disonancu. Kao da se događaju u trenutku dok ih slušaš, nisu zapakirane, omotane celofanom i pripremljene za prezentaciju. Prizivaju u sjećanje jedan od najljepših koncerata koje sam gledao – ljekoviti nastup Jonathana Richmana u Močvari 2005, najlakše opisiv najdoslovnijim mogućim čitanjem maksime 'glazba je zvonka radost'.    

Obratite pažnju i na sljedeće: U pol 9 kod Sabe ne zaslužuje da ih se, u medijima ili bilo gdje, trpa u razne rodne, spolne ili svjetonazorne ladice. Dobrim bendovima se ne bi smjelo na taj način ograničavati doseg, a U pol 9 kod Sabe su, prije i poslije svega, dobar bend. I sve drugo je sporedno. Uz razne aktivizme kojima smo okruženi, najmanje prostora dobiva onaj estetski, premalo se borimo za lijepe i vrijedne stvari, neovisno o tome s koje strane društvenog spektra dolaze. Godina je 2012, krajnje je vrijeme da stvari poput onih koje cure i Goran sviraju U pol 9 kod Sabe prestanu biti 'čudne' i 'alternativne', i postanu ono što jesu: pravi, zdravi, sveprisutni, obični pop.

Više o U pol 9 kod Sabe saznajte na njihovim Facebook i Reverbnation stranicama.

 

Buba u uhu predstavlja:
Brižno Grilo/Lice Mista: Čuvari otoka (16.05.2012.) 
Suho grlo nos: Punk is not sad (27.04.2012.) 
Izae ili kako ostati nevidljiv (13.04.2012.) 
Marinada: Instrument je svijest (30.03.2012.) 
Bebè Na Volè: Jedan za sve (15.03.2012.)        

        

 
« Prethodno Sljedeće »

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr