Velika imena kreativnih industrija i autorskog prava dolaze na MAKK

Međunarodna autorska kreativna konferencija (MAKK) privlači impresivna imena u popis predavača i panelista koji će se okupiti u Zagrebu od 9. do  11. prosinca kako bi raspravljali o pravnom, gospodarskom i društvenom položaju kreativnih industrija, s naglaskom na glazbu.
 
Udružujući svoja godišnja događanja, Institut hrvatske glazbe, Adria Music Conference i Hrvatsko društvo za autorsko pravo ukazat će na trenutačni položaj kreativnih industrija i o zaštiti njihovih prava progovoriti na način zanimljiv i širokoj i stručnoj javnosti.

Ponedjeljak 9. prosinca je dan kad će se sudionici konferencije u večernjim satima okupiti na zabavi dobrodošlice u Green Gold Clubu. Ujedno će Institut hrvatske glazbe dodijeliti i nagrade timovima – tvorcima uspješnih radijskih singlova s liste HR TOP 40. Nagrađeni Massimo i grupa Silente će, ekskluzivno za sudionike konferencije, potom i nastupiti.

Utorak 10. prosinca prvi je pravi "radni dan" konferencije. Obilovat će zanimljivim predavanjima i raspravama u dvije dvorane hotela DoubleTree by Hilton. Uz već najavljene Patricka Agera, tajnika Europskog saveza skladatelja i Marie-Françoise Marais, direktoricu francuske Vladine agencije za borbu protiv online piratstva, na konferenciji će sudjelovati i Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture; Ljiljana Kuterovac, ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo; glazbenici od kojih su neki, zasad potvrđeni sudionici iz Hrvatske: Damir Urban, Neven Frangeš, Miro Buljan i Paolo Sfeci. Posebno sudjelovanje dogovoreno je i s Arsenom Dedićem. Iz susjednih država pred konferencijsku publiku izaći će Zoran Predin (Slovenija) i Antonije Pušić – Rambo Amadeus (Crna Gora), a ni taj popis nije konačan!

O položaju filmaša govorit će Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a, a o problemima s kojima se suočavaju književnici i nakladnici, najprevođeniji hrvatski pisac i dramatičar Miro Gavran te Seid Serdarević, pokretač Festivala svjetske književnosti i glavni urednik izdavačke kuće Fraktura. O glazbenim festivalima i koncertima raspravljat će Joe Bašić, Ozren Brunović, Vedran Meniga i Ozren Hiltner te mnogi drugi organizatori i promotori glazbenih spektakala u zemlji i regiji. Zanimljiv će biti i AMC-ov dobro poznati Fight Club čija je tema ove godine sukob tzv. urbane i tzv. narodnjačke glazbe u zagrebačkim klubovima.

Panel diskusije moderirat će Nina Obuljen iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose; Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a; Aleksandar Kovačević, direktor srbijanskog SOKOJ-a i Tomo in der Mühlen, direktor publishing tvrtke IDM.

Srijeda 11. prosinca, drugi radni dan konferencije, rezervirana je za XIV. Godišnje savjetovanje o autorskom pravu i srodnim pravima koje organizira Hrvatsko društvo za autorsko pravo, u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo i Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Domaći i regionalni pravni stručnjaci raspravljat će o temama kao što su implementacija Direktive EU o produljenju trajanja zaštite autorskog i srodnih prava, rješavanje sporova u kolektivnom ostvarivanju prava,  nadležnost za povrede i učinkovitost zaštite autorskih prava na internetu. S Pravnog fakulteta Sveučilišta u Beogradu dolazi prof. Slobodan Marković, a panelisti rasprave o odnosu privatnopravnosti autorskog prava bit će prof. Igor Gliha i Romana Matanovac Vučković sa zagrebačkog Pravnog fakulteta te Tajana Tomić iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. Predavanje će održati i Ivana Gustin, direktorica ZAPRAF-a, Ivana Kunda (Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci) te Draženka Deladio i Gorana Aralica Martinović (Visoki trgovački sud RH).

Kotizacija za sudjelovanje na konferenciji iznosi 400 kuna. Za studente (uz priloženi index) cijena kotizacije iznosi 200 kuna.

Broj akreditacija za konferenciju je ograničen pa svim zainteresiranima preporučamo da osiguraju svoje mjesto i odmah popune Prijavu za Međunarodnu autorsku kreativnu konferenciju

Program i raspored događanja na konferenciji pogledajte OVDJE 
(Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa)

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr