Uspješna 1. Međunarodna autorska kreativna konferencija


Marie-Françoise Marais (Foto: Dejan Barić)  

Međunarodna autorska kreativna konferencija, pod sloganom Autorstvo i kreativnost – snaga za 21. stoljeće, uspješno je održana u Zagrebu od 9. do 11. prosinca 2013.

S više od 300 registriranih sudionika, konferencija je, kao plod suradnje udruga Institut hrvatske glazbe (IHG), Hrvatsko društvo za autorsko pravo (HDAP – ALAI) i Adria MC, bila pravi međunarodni skup. Predavači i sudionici okruglih stolova pristigli su iz zemalja članica EU – Austrije, Francuske, Poljske, Slovenije, ali i iz regije – Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i CISAC-a (Međunarodne organizacije društava autora i skladatelja), uz potporu Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV), Pravnog fakulteta u Zagrebu i Veleposlanstva Republike Francuske u Zagrebu. Glavni je partner konferencije bilo Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba Zaštite autorskih muzičkih prava HDS ZAMP.

U žarište izlaganja i rasprava bila je trenutačna pozicija autora i ostalih umjetnika te rad njihovih udruga reguliran Zakonom o autorskom i srodnim pravima i drugim pravnim aktima. O temama kao što su turbulentna gospodarska situacija, izazovi Interneta i digitalnog doba ili potreba za sustavnom edukacijom najmlađe generacije o autorskom i srodnim pravima, raspravljali su domaći i inozemni pravni stručnjaci, ali i skladatelji, filmski redatelji, književnici, izvođači, diskografi, glazbeni publisheri, novinari, medijski djelatnici, nakladnici knjiga, organizatori festivala, filmski distributeri, voditelji digitalnih servisa koji publici nude legalan pristup autorskim djelima i drugi predstavnici kreativnih industrija.

Među 60 govornika na konferenciji bila su mnoga javnosti dobro poznata imena. Pozdravnim su je  govorima otvorili  skladatelj i zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš i ravnateljica DZIV-a Ljiljana Kuterovac. Izvrsno predavanje o novostima u tretmanu autorskih djela u EU zakonodavstvu održao je Patrick Ager, glavni tajnik ECSA-e (Europskog saveza skladatelja), a jedna od zvijezda konferencije bila je i Marie-Françoise Marais, direktorica francuskog HADOPI-ja, tamošnje Vladine agencije za borbu protiv online piratstva.

Ona je sa sudionicima podijelila francuska iskustva u zaštiti autorskih djela na Internetu, rekavši kako se  cijelu svoju karijeru "borila za prava umjetnika i kako joj je drago vidjeti da i u Hrvatskoj ima mnogo onih koji rade istu stvar".

"Treba čuvati delikatne, osjetljive, autore koji nemaju sposobnost zarađivanja novca", rekao je u svojoj video poruci veliki skladatelj Arsen Dedić, koji je bio među najčešće citiranim sudionicima konferencije.

Svjetski poznati književnik Miljenko Jergović osvrnuo se na pitanje naknade autorima za posudbu knjiga u javnim knjižnicama i zaželio svima koji "stoje na braniku autorskih prava puno uspjeha u budućnosti i vedrine u pristupu – jer nas samo ona može spasiti".

U velikom skupu kreativaca i kulturnih poduzetnika sudjelovali su još i Hrvoje Hribar, Damir Urban, Miro Gavran, Vinko Brešan, Neven Frangeš, Ante Pecotić, Seid Serdarević, Hrvoje Krstulović, Paolo Sfeci, Nikola Francetić, Tonči Huljić, Zoran Predin, Dino Šaran, Dragan Brajović, Želimir Babogredac, Tomo In der Muehlen, Igor Geržina, Phat Phillie, Ela Radić, Silvije Varga, Nikola Vrdoljak, Ivan Brezak Brkan, Eddy i Dus, Neno Belan, Massimo i brojni drugi. Svi su oni zainteresirani za priznavanje doprinosa kreativnih pojedinaca i udruga nacionalnoj kulturi i gospodarstvu.

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr