Prvi dan MAKK-a: O izazovima autorskog rada


Panel Digitalni servisi – kolač ili mrvice za sve (Foto: Dejan Barić) 

Prvog radnog dana Međunarodne autorske kreativne konferencije održan je glavni program u suradnji Instituta hrvatske glazbe i udruge Adria Music Conference. U dvije dvorane ponuđen je niz zanimljivih panel diskusija, a da je tematika itekako bila aktualna pokazao je broj prisutnih sudionika: od autora, ljudi iz kreativne industrije, medija te zainteresiranih pojedinaca.

Program IHG-a otvoren je pozdravnim govorima zamjenika ministrice kulture RH, Berislava Šipuša, te ravnateljice Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, Ljiljane Kuterovac.

˝Regionalna suradnja vrlo je bitna i zbog boljeg pozicioniranja kreativnog pojedinca na tržištu EU čiji smo član. Ova konferencija svakako će tome doprinijeti˝, istaknuo je Šipuš dok je Kuterovac dodala kako je "kreativno stvaralaštvo prepoznato kao društvena vrijednost koju treba čuvati i potencirati na nacionalnoj razini". Prisutne su putem video poruke pozdravili i autori Arsen Dedić, Hrvoje Hribar i Miljenko Jergović.

Patrick Ager, glavni tajnik Europskog saveza skladatelja (ECSA) održao je predavanje na temu Autorska prava u EU – snaga 21. stoljeća, gdje se posebno osvrnuo na ekonomski utjecaj kreativnog sektora te izazove s kojima će se koncept autorskog prava morati suočiti u bližoj budućnosti.

"U nekim se segmentima autorsko pravo nalazi u nezavidnoj poziciji. Čak i unutar EU institucija imamo apsurd da se u jednom momentu autorskom pravu priznaje kreativni potencijal, dok ga se u drugom optužuje za ograničavanje tehnološkog razvoja", zaključio je.
 
Glavna gošća konferencije, Marie-Françoise Marais, direktorica francuske Vladine agencije za borbu protiv online piratstva (HADOPI), prisutnima je predstavila rezultate i pouke iz posljednje četiri godine koliko agencija djeluje.

"Svrha HADOPI-ja nije kažnjavanje Internet korisnika niti narušavanje privatnosti što su neke od čestih zabluda. Naša misija je prije svega odgojno-obrazovna. Još jedna zabluda jest da se prekršitelje kažnjava iskapčanjem s Interneta.  Moram navesti kako je od preko 2 milijuna inicijalno poslanih opomena, samo 15 sudski procesuirano, a kazna je u konačnici bila novčana. Dakle, velik broj korisnika ipak je odustao od nelegalnih aktivnosti", objasnila je Marais.

Na panelu Kreativni pojedinac – nacionalna vrijednost?, prisustvovali su autori Neven Frangeš, Vinko Brešan, Miro Gavran i Damir Urban.

Ima dobrih stvari, međutim problem su stalne turbulencije i promjene koje se događaju kako u svijetu tako i na nacionalnom nivou koji je pod direktnim utjecajem˝, zaključio je Frangeš.

"Pozicija autora režisera može se definirati u odnosu na dvije institucije: HAVC i HRT. Dok HAVC autorima puno koristi, potpuno druga situacija je s HRT-om gdje smo prilično obespravljeni te su nam ukinuta mnoga prava",  dodao je Brešan.

"Dugo se radilo na tome da pisci dobiju neku naknadu od posudbe knjiga iz knjižnica, međutim kada se konačno prikupio neki novac došla je vijest da ništa od toga za ovu godinu", objasnio je problematiku pisaca Miro Gavran.

"Drago mi je da je predsjednik Josipović shvatio da su autori i umjetnici  pravi ambasadori naše zemlje i da njih treba angažirati u predstavljanju Hrvatske u regiji i svijetu", poručio je Urban.

Posebice zanimljiv bio je panel Digitalni servisi – kolač ili mrvice za sve na kojem se razvila živa rasprava. Sudjelovali su Nikola Francetić iz Hrvatskog Telekoma, Hrvoje Krstulović iz Blitza Filma, Seid Serdarević iz Frakture, Paolo Sfeci iz HUZIP-a te Ante Pecotić iz HDS-a. Prethodno je prisutnima predstavljen servis Deezer kao novost na hrvatskom tržištu. Kako su prisutni zaključili, autori još uvijek dobivaju mrvice od korištenja glazbe na internetu no postoji potencijal na čijem razvijanju treba zajednički surađivati.

Drugi problem otvorio je Sfeci kada je naveo kako o visini autorskih naknada iz digitalnog kolača sami stvaratelji uopće ne odlučuju te kako pružatelji Internet usluga "drže ljestve lopovima". Nikola Francetić odgovorio je da T-HT apsolutno poštuje sve zakone međutim da je nemoguće dovoditi stvari do apsurda te nadgledati svakog korisnika pojedinačno, što već ulazi u područje kršenja privatnosti. Svi prisutni složili su se oko činjenice kako se u buduće pregovore moraju uključiti sve udruge nositelja prava jer će se jedino na taj način  postići potreban nivo uređenosti na ovom tržištu.


Panel: Međunarodna glazbena suradnja i zaštita autorskih prava u regiji (Foto: Dejan Barić)  

Na posljednjem panelu programa Međunarodna glazbena suradnja i zaštita autorskih prava u regiji sudjelovali su autori Zoran Predin, Tonči Huljić, Dino Šaran te Dragan Brajović. Kao uvod u diskusiju, Peter Kep iz Hrvatske diskografske unije  predstavio je izvještaj Croatia Digital Music Report.

Zoran Predin istaknuo je da njegovo društvo SAZAS ima velike probleme koji su ogledalo toga kako se autorska zaštita tretira u svijetu. "Po prvi put se upravo na autorskoj zaštiti lome koplja vezano uz instancu privatnog vlasništva koje je svetinja u civiliziranom svijetu. Sada bi neki drugi faktori odlučivali o tome koliko će autorska zaštita trajati".

"Svatko tko je lokaliziran samo na svoju zemlju osuđen je da traje najviše 5 godina. Dakle nužno je proširiti tržište, a u tom smislu jako je bitna i suradnja među autorskim društvima", dodao je Tonči Huljić.

Dino Šaran osvrnuo se i na problem hiperprodukcije glazbe u današnjem digitalnom okruženju što nužno dovodi do pada kvalitete. ˝U ovom moru podataka gubi se osjećaj za umjetnost. Možda ne bi bilo loše ustanoviti nešto poput komisije za šund iz bivšeg sustava, koja bi bar davala preporuke˝.

Dragan Brajović naveo je probleme koje ima njegovo matično društvo SOKOJ, a prije svega izmjene zakona o autorskim pravima koje su u suprotnosti sa svjetskim trendovima. "Veliki problem je i javna televizija RTS koja autorima još od 2006. nije isplatila ni dinara. Što je još veći apsurd, mi smo prema zakonu morali platiti pdv na nekih 11 milijuna eura koliko nam duguju, a da taj novac nismo vidjeli niti znamo kada ćemo". 

Druga večer konferencije završena je koncertom Nene Belana i Fiumens Mediteran Orchestre u Green Gold klubu.
 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr