Poznata imena regionalnog kreativnog sektora na MAKK-u

Uoči prve Međunarodne autorske kreativne konferencije koja će se održati od 9. do 11. prosinca u Zagrebu održana je konferencija za medije.

Zanimljiv program i koncepciju predstavili su glavni tajnik Instituta hrvatske glazbe Aljoša Šerić, profesor Igor Gliha, predsjednik Hrvatskog društva za autorsko pravo, Joe Bašić iz udruge Adria Music Conference te Milan Majerović-Stilinović iz HDS ZAMP-a kao organizacijskog partnera.

"Čast mi je najaviti prvu konferenciju ovakvog tipa u Hrvatskoj, koja će obilovati doista zanimljivim temama s područja autorskog prava i kreativnog sektora. Pridružit će nam se poznata imena iz zemlje i  regije kao što su Damir Urban, Miro Gavran, Tonči Huljić, Rambo Amadeus, Zoran Predin, Dino Šaran i mnogi drugi koji će zasigurno imati što reći o ovoj tematici. Želja nam je potaknuti međunarodnu suradnju te angažirati mjerodavne institucije i medije kako bi se potencijal autorske snage s ovih prostora počeo ozbiljnije percipirati, jer doista ima što za ponuditi", najavio je Aljoša Šerić.

"Hrvatsko društvo za autorsko pravo već 14 godina organizira savjetovanje za široku tematiku koja pokriva ovo područje, te slobodno mogu reći da smo po tom pitanju među naprednijima u Europi. Drago mi je što smo ove godine udružili snage s IHG-om i AMC-om te stvorili jednu bazu koja ima mogućnost daljnjeg razvitka. No moram naglasiti da, iako se naizgled tako čini, ovo nije samo konferencija o glazbi već i o svim drugim kreativnim djelatnostima uz koje se autorsko pravo veže. HDAP će u okviru svojeg dana pokriti neke od aktualnih tema s pravnog aspekta, a imamo i gosta iz inozemstva, profesora Slobodana Markovića s Pravnog fakulteta u Beogradu", dodao je prof. Igor Gliha.

"Hrvatska je jedna od top koncertnih destinacija u Europi, pogotovo za vrijeme turističke sezone, što je urodilo nekim  vrlo kvalitetnim festivalima. Samo festival Ultra Europe u Splitu ove je godine privukao 70 tisuća ljudi iz cijelog svijeta te uključio je Split na jednu od sedam prestižnih svjetskih party destinacija i zagarantirao vrhunsku turističku promociju.  No, svakako da ovu ponudu treba usavršavati i proširivati a o tim i mnogim drugim aspektima koncertne organizacije govorit ćemo u okviru AMC djela programa. Također, imamo i radionicu o glazbenim kampanjama te radionicu elektronske glazbe", predstavio je dio programa Joe Bašić.

"Kreativna industrija u svijetu predstavlja jedan od najznačajnijih ekonomskih sektora, a smatramo da i naša zemlja također ima štogod za ponuditi na svjetskom tržištu. Naravno, bez potpore državnih institucija i ostalih subjekata na tržištu to nije moguće. Zbog toga se nadamo kako je ova konferencija početak jedne dobre priče koja će pokrenuti i regionalnu suradnju. Hrvatsko društvo skladatelja svojim će aktivnostima tome svakako doprinijeti", zaključio je Milan Majerović Stilinović.

Više informacija o MAKK-u potražite na http://ihg.hr/makk

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr