Panel: Međunarodna glazbena suradnja i zaštita autorskih prava u regiji

Dok Hrvatska ima 4,3 milijuna stanovnika, države bivše Jugoslavije čine zajedničko tržište od preko 20 milijuna ljudi. S obzirom na nevelike jezične razlike, 'regija' je i dalje plodno tlo za suradnju u glazbenoj produkciji i poslovanju.

Hrvatska je, pak, odnedavno članica EU a Slovenija u EU ima još duži staž. Je li zajedničkom inicijativom moguće konkurirati i na velikom tržištu – i koje su zapreke tomu? Glazba je odličan način promocije vrijednosti i tradicije određene zemlje, no iako se ostvarivanje autorskih prava u regiji posljednjih godina unaprijedilo i dalje postoje problemi poput piratstva, turbulentnih tržišnih kretanja, percepcije javnosti itd. O ovim i drugim aktualnim pitanjima govorit će gosti panela: poznati slovenski kantautor Zoran Predin, jedna od najprominentnijih figura hrvatske zabavne glazbe, skladatelj, tekstopisac i producent Tonči Huljić, legendarni crnogorski kantautor Antonije Pušić – Rambo Amadeus; jedan od najproduktivnijih autora iz Srbije Dragan Brajović te skladatelj i tekstopisac Dino Šaran, ujedno i frontman banda Letu štuke. Raspravu će moderirati direktor SOKOJ-a, Aleksandar Kovačević.

U panel diskusiji će se pokušati odgovoriti i na sljedeća pitanja:
• postoji li mogućnost zajedničke suradnje umjetnika iz regije kako bi ukazali na položaj kreativaca vladama zemalja regije i političkoj javnosti?

• kako se i kojim oblicima suradnje mogu riješiti određeni problemi?

• kako dozvati velike svjetske servise na mala tržišta, može li im se ponuditi regija u cjelini?

Zoran Predin
Zoran Predin priznati je slovenski glazbenik, pjesnik i kantautor. Znamo ga po odličnoj glazbi u brojnim slovenskim filmovima, televizijskim serijama i kazališnim predstavama, po nebrojenim tekstovima koji gotovo da su postali narodna svojina te nezaboravnim šansonama. 1979. osnovao je svoju rokersku grupu, nametnuvši joj imenom Lačni Franz (Gladni Franz) sav svoj cinizam, sarkazam i osjećaj za parodiju. Lačni Franz bila je prvoligaška grupa bivše Jugoslavije. U jedanaest godina neprestana nastupanja, prosječno pedeset koncerata godišnje, Predin je kao glavni autor većinu skladbi snimio s Lačnim Franzom. Za vrijeme samostalne karijere snimio je 17 albuma iz kojih su nastale neke najbolje pjesme tog razdoblja.

Tonči Huljić
Tonči Huljić rođen je u Splitu gdje i danas živi. Završio je srednju glazbenu školu i studij prava. 1980-ih godina zajedno s desetak godina starijim kolegama pokreće pop grupu Magazin s kojom ostvaruje izuzetne tiraže i višegodišnje turneje po republikama bivše Jugoslavije, prilagođavajući melodije multietničnosti prostora i publike. Tijekom 1990-ih intenzivira skladateljski rad i počinje pisati i stvarati karijere za veliki broj izvođača. Velike naklade i popularnost izvođača koji su njegovali specifični pop folk zvuk rezultirali su i službenim priznanjem za najprodavanijeg autora 90-tih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme pokreće i vlastitu nakladničku tvrtku Tonika, koja i danas brine o skladateljskom radu i pravima osnivača, te autora i izvođača s kojima surađuje. Zajedno s britanskim producentom i menadžerom Melom Bushom 1999. osniva nakladu HUSH Music. Do sada su zajednički kroz nakladu HUSH i distribuciju kuća UNIVERSAL i EMI realizirali 9 projekata i višemilijunsku nakladu te rasprodane turneje. Posljednji projekt mu je pop/folk sastav Madre Badessa koji je osnovao u suradnji s Goranom Bregovićem, a pridruženi član je i hrvatski pjevač Petar Grašo.

Rambo Amadeus
Pravim imenom Antonije Pušić, crnogorski je rock-pjevač i tekstopisac, koji živi i radi u Beogradu. Glazbenu karijeru započeo je 1979. godine u jazz-punk bendu Radioaktivni otpad. Godine 1984. je s grupom Egzodus svirao u sarajevskom hotelu Bristol na otvaranju Olimpijskih igara. Rambo Amadeus je poznat po kritici turbofolka (skovao je naziv za taj glazbeni pravac) i nacionalizma, te satiričnim tekstovima, od koji su ponekad teško razumljivi. Više puta je nastupao u Hrvatskoj, te je surađivao s Dinom Dvornikom.

Dino Šaran
Dino Šaran rođen je u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. 1986. osniva grupu Letu Štuke pod utjecajem punka i novog vala. Nakon prvih snimljenih pjesama grupa se razišla. Članovi grupe raselili su se na sve strane svijeta, dok se Dino Šaran nakon kratkog boravka u Zagrebu vraća u Sarajevo, gdje uz pisanje pjesama za hrvatske muzičare ponovno počinje razmišljati o reaktiviranju benda. Pisao je pjesme za dobro profilirane estradnjake poput Severine, Vanne, Gorana Karana, Crvene jabuke, Luke Nižetića, Natali i Filipa Dizdara, grupu Skroz, grupu Elektrobuda, pa i za folk pjevača Halida Bešlića, te otpjevao duetsku pjesmu Prži s reperom Edom Maajkom. Grupa 2005. objavljuje prvi studijski i vrlo hvaljen istoimeni album te nakon toga još dva, također vrlo dobro prihvaćena albuma (Proteini i ugljikohidrati 2008., Brojevi računa 2011.) Pisao je i glazbu za kazališnu predstavu Poljska konjica te glazbu za serijale Lud, zbunjen, normalanDva smo svijeta različita.

Dragan Brajović Braja
Dragan Brajović Braja, kompozitor i tekstopisac, hitmaker, trenutno je jedan od najpoznatijih i, s preko 1.200 prijavljenih djela, najproduktivnijih autora u Srbiji. Već dugi niz godina u kontinuitetu uspješno surađuje s najtiražnijim izvođačima ovih prostora. Na funkciji potpredsjednika Upravnog odbora SOKOJ-a je od 2010. godine.

Aleksandar Kovačević
Rođen je 1973. godine u Vršcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. U SOKOJ-u je zaposlen od 2003. godine. Na funkciji direktora SOKOJ-a je od 2006. godine. Kao jedan od zapaženijih poznavalaca oblasti zaštite autorskih prava sudjelovao je, po pozivu, na brojnim stručnim tribinama i skupovima u Srbiji i u regiji.

Broj akreditacija za konferenciju je ograničen pa svim zainteresiranima preporučamo da osiguraju svoje mjesto i odmah popune Prijavu za Međunarodnu autorsku kreativnu konferenciju.

Program i raspored događanja na konferenciji pogledajte OVDJE
(Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa)

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr