Panel: Kreativni pojedinac – nacionalna vrijednost?

Na tzv. kreativne industrije Europskoj uniji otpada 4,5% ukupnog BDP-a. Neupitno je kako se radi o gospodarskoj grani koja generira nova radna mjesta i potiče razvoj, uspješno se prilagođavajući izazovima digitalnog doba. Što se na nacionalnom nivou čini po ovom pitanju i kako je kreativni pojedinac vrednovan 'na ovim prostorima'?

O ovoj i srodnim temama diskutirat će Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture RH, redatelj Vinko Brešan, književnik Miro Gavran te skladatelji i glazbenici Neven Frangeš i Damir Urban. Moderatorica rasprave bit će Nina Obuljen s Instituta za razvoj međunarodne odnose.

Cilj panela je propitati što i kako država i društvo čine kako bi afirmirali položaj autora/kreativca kako u Hrvatskoj tako i u njegovom/njezinom izlasku na međunarodnu scenu. U okviru jednosatne rasprave pokušat će se odgovoriti na nekoliko važnih pitanja:

– na koji način zakonodavni okvir i nadležna tijela javne vlasti pomažu i potiču kreativnost i štite autore?
– kakva je pritom uloga strukovnih udruga: rade li dovoljno, jesu li dovoljno dobro organizirane?
– koji su primjeri dobre prakse koje treba naglasiti i afirmirati?
– što su osnovne prepreke za osiguranje boljeg položaja kreativnih pojedinaca, pokretača kulturnog razvitka zajednice i države?
– kako ocijeniti položaj kreativnog pojedinca u Hrvatskoj u odnosu na okruženje u kojem djeluju europski kolege u pojedinim europskim državama?

Berislav Šipuš
Berislav Šipuš hrvatski je skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog. Od prosinca 2011. zamjenik je ministrice kulture Republike Hrvatske. Usporedno sa studijem povijesti umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu studirao je i diplomirao kompoziciju (1987.) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije od 2001. do 2005. i  umjetnički voditelj Ansambla Cantus od utemeljenja 2001. godine. Od 2012. godine počasni je umjetnički voditelj Cantus Ansambla.

Vinko Brešan
Vinko Brešan hrvatski je filmski redatelj. Rođen u Zagrebu, otac mu je Ivo Brešan koji je napisao scenarije za njegova prva dva dugometražna filma (Kako je počeo rat na mom otoku i Maršal). Studirao je filozofiju i komparativnu književnost, diplomirao je režiju na Akademiji dramskih umjetnosti. Kao student 1988. dobio je nagradu u Oberhausenu za kratki film Naša burza. Prvi dugometražni film mu je komedija s temom iz Domovinskog rata Kako je počeo rat na mom otoku, koji je dobio 5 nagrada (3 nagrade na Festivalu igranog filma u Puli 1996., Oktavijana na Danima hrvatskog filma 1997. i glavnu nagradu na Cottbus Film Festival of Young East European Cinema, te je bio veliki kino-hit u Hrvatskoj 1996. Najnoviji mu je film, komedija Svećenikova djeca (2012.),  najgledaniji hrvatski film u 21. stoljeću, iznimno uspješan na festivalima i u Europi i svijetu.

Neven Frangeš
Neven Frangeš je  pijanist, skladatelj i glazbeni pedagog. Tijekom godina nastupio je s mnogim značajnim domaćim i svjetskim jazz muzičarima i snimio niz gramofonskih ploča, odnosno CD-a, na kojima su zabilježene te suradnje. Dobitnik je tri Porina u kategoriji jazza. Kao jazz glazbenik nastupao u gotovo svim zemljama Europe, u Sjedinjenim Državama i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Pet sezona (2005.-2009.) bio je ravnatelj glazbenog progama Dubrovačkih ljetnh igara. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dopredsjednik je Hrvatske glazbene unije.

Miro Gavran
Miro Gavran hrvatski je dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade. Djela su mu prevedena na 35 jezika. Njegove knjige su imale preko 150 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 200 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od dva milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival posvećen njemu, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. djeluje u Slovačkoj pod nazivom GAVRANFEST.

Damir Urban
Damir Urban bavi se glazbom i slikarstvom od najranijih dana. 1986. nastaje grupa Laufer u kojoj je autor tekstova, koautor glazbe i vokal, a s kojom je ostavio veliki utjecaj na hrvatskoj rock sceni. Urban 1996. izdaje prvi samostalni album, Otrovna kiša, nakon čega je uslijedilo još tri studijska albuma (Žena dijete 1998., Retro 2004., Hello 2009.), te jedan live (No mix! No sex!, 2010.). Urban 2011. snima i Porinom nagrađen album sa svjetski poznatim violončelistom Stjepanom Hauserom (2cellos). Album Urban & Hauser kroz devet pjesama spaja klasičnu i rock glazbu. Posljednji autorski rad, ep Kundera objavljen je 2012. a za njega je dobio i nagradu Hrvatskog društva skladatelja u kategoriji zabavne glazbe. Višestruki je dobitnik diskografske nagrade Porin,  dobitnik Nagrade grada Rijeke 1999. godine, a od 2004. do 2009. bio je član Vijeća za nove medijske kulture u Ministarstvu RH.

Nina Obuljen
Nina Obuljen asistentica je u Institutu za razvoj međunarodne odnose. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu i Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, te magistrirala na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na kojem pohađa i doktorski studij. Od 2008. do prosinca 2011. godine obnašala je dužnost državne tajnice u Ministarstvu kulture RH gdje je bila zadužena za područja kulture i medija. Od 2006. do 2008. godine bila je pomoćnica ministra za međunarodnu suradnju.


Kotizacija za sudjelovanje na konferenciji iznosi 400 kuna. Za studente (uz priloženi index) cijena kotizacije iznosi 200 kuna.

Broj akreditacija za konferenciju je ograničen pa svim zainteresiranima preporučamo da osiguraju svoje mjesto i odmah popune Prijavu za Međunarodnu autorsku kreativnu konferenciju

Program i raspored događanja na konferenciji pogledajte OVDJE
(Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa)

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr