Na MAKK-u gostuje i direktorica anti-piratske agencije HADOPI

Na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji u Zagrebu će, između ostalih uvaženih gostiju, predavanje na temu Rezultati i pouke HADOPI-ja održati Marie-Françoise Marais, direktorica francuskog HADOPI-ja.
 
HADOPI (Haute Autorité pour la diffusion des œuvres et la protection des droits sur internet) ili Visoka uprava za difuziju radova i zaštitu prava na internetu je francusko neovisno javno tijelo čije je osnivanje rezultat dugotrajnog procesa promišljanja o stvaranju u digitalnom svijetu.

Omogućeno je kroz zakon iz 2009. godine, poznat kao Stvaranje i internet. Zakon je primljen s kontroverzom čak i u Francuskoj, zemlji u kojoj je, još od prevratničke građanske revolucije 1789. godine, autorsko pravo postalo općepriznato i javno primjenjivano specifično pravo koje obuhvaća i sudove.

"HADOPI je približio je autorsko pravo ljudima koji s njime nisu bili upoznati. Osvijestio je poimanje digitalnog svijeta i ekonomsku vrijednost intelektualnog vlasništva", kaže Marais o ciljevima i rezultatima rada njezine agencije. Prije mjesec dana podnijela je u Francuskoj izvještaj o radu agencije za 2012./2013. godinu, koji će predstaviti i na konferenciji u Zagrebu.

Zadaće HADOPI-ja su:
– zaštita radova od krivotvorenja 
– poticanje razvoja legalne ponude kroz platformu PUR (Promotion des Usages Reasponsables) – Promocija odgovornog korištenja
– osiguravanje učinkovite regulacije i nadzora na području tehničkih mjera, s mogućnošću sankcioniranja krajnjih korisnika kroz tzv. postupni odgovor u 3 koraka. Donedavno je kao krajnja mjera postojala i mogućnost izricanja obustave pristupa internetu, no trenutno je ova mogućnost na razmatranju pred mjerodavnim institucijama francuske države

Marie-Françoise Marais je na mjesto direktorice HADOPI-ja imenovao Vrhovni Sud republike Francuske. Osim uloge savjetnice pri Vrhovnom sudu, gđa Marais je također i dopredsjednica Visokog vijeća za umjetničko vlasništvo (CSPLA), predsjednica Nacionalnog odbora za izume (CNIS) te članica Panela za reviziju poslovnih procesa (CEPC). Od 2007. do 2009. godine bila je i članica Odbora za regulaciju tehničkih mjera  (ARTM), a bila je i na poziciji predsjednice 4. vijeća žalbenog suda u Parizu, specijaliziranog za intelektualno vlasništvo.

Ovu vatrenu zagovornicu poštivanja autorskog prava možete poslušati 10. prosinca od 11 sati na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji u Zagrebu.

Prijavite se na MAKK

  

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr