Velika Britanija: Digitalna prodaja glazbe premašila prodaju CD-a

01.06.2012. IHG

Digitalna glazba je po prvi put premašila prihode od prodaje CD-a i drugih fizičkih formata u Velikoj Britaniji, što je veliki razlog za 'oprezno veselje' šefova diskografskih kompanija.

Prema podacima BPI-ja, britanskog udruženja diskografa, download i streaming su prvom kvartalu 2012. činili 55,5% ukupnih prihoda britanske diskografske industrije. Time je digitalno tržište doprinijelo ukupnom povećanju prihoda od 2,7%  u odnosu na isto razdoblje 2011. Prihodi britanske diskografske industrije su u prvom kvartalu 2012. iznosili 155,8 milijuna funti. 

BPI ove rezultate naziva 'značajnom prekretnicom', koja se dogodila nakon godina crnih prognoza o utjecaju interneta na glazbenu industriju zbog 'svođenja' albuma na download pojedinačnih pjesama, neovlaštene razmjene datoteka i drugih tehnologijom uvjetovanih faktora.

Ukupni digitalni prihodi porasli su na 86,5 milijuna funti ili za 24% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prihodi od prodaje fizičkih nosača zvuka pali na 69,3 milijuna funti ili za 15,1%.

Najuočljiviji je podatak da se pretplata na streaming usluge, kao što su Spotify ili We7, gotovo udvostručila na isto razdoblje 2011. i sada iznosi 9 milijuna funti. Glazbenoj industriji na ruku ide i sve veća popularnost 'pametnih telefona' jer su glazbene aplikacije vodeći faktor pretplate na streaming servise.

Geoff Taylor, direktor BPI-ja, kaže da su izdavačke kuće u Velikoj Britaniji izdale više licenci za mobilne usluge nego igdje drugdje i da je zbog toga "rast industrije izgledniji nego posljednjih godina".

No, priznaje i da pad prodaje fizičkih nosača i dalje predstavlja prijetnju ukupnim rezultatima glazbene industrije, koji još uvijek uvelike ovisi o predbožićnoj prodaji CD-a.

"Treba pričekati da se ovi rezultati ponove i u sljedećih nekoliko kvartala kako bismo mogli reći da smo preokrenuli trend jer je potražnja za CD-ovima u Velikoj Britaniji izuzetno velika u zadnjem kvartalu godine", kaže Taylor.

Veća prodaja digitalne glazbe u Velikoj Britaniji u skladu je i s prihodima američke glazbene industrije, gdje su download i streaming činili više od 50% prihoda tijekom čitave 2011. godine.


Prethodni članak:
Američka glazba nije umrla: Prodaja porasla prvi put od 2004. (15.01.2012.)

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr