Uvođenje niže stope PDV-a na ulaznice za koncerte

 

Nastavno na informaciju da Vlada RH razmatra mogućnost uvođenja niže stope PDV-a na ulaznice za koncerte, te da je u tijeku rasprava oko toga hoće li on iznositi 5 ili 10%, ovim putem pozivamo Ministarstvo financija, Vladu i Sabor RH da usvoje prijedlog Ministarstva kulture, te da se stopa PDV-a za koncerte izjednači s onom koja se primjenjuje na kino ulaznice knjige ili novine.
 
Zaista ne vidimo nikakvog opravdanog razloga da se pravi bilo kakva razlika između ulaznica za koncerte i, primjerice, kino ulaznica, naročito s obzirom da tu razliku ne čini niti direktiva EU, u kojoj su te ulaznice svrstane u istu grupu usluga na koje se može uvesti međustopa PDV-a (Anex III/7.- "admission to shows, theatres, circuses, fairs, amusement parks, concerts, museums, zoos, cinemas, exhibitions and similar cultural events and facilities").
 
S obzirom da je prihod proračuna iz tog izvora krajnje minoran, evidentno da za odluku da se za koncerte uvede stopa od 10%, u odnosu na stopu od 5% koja se primjenjuje na kino ulaznice, knjige ili novine, nema apsolutno nikakvog financijskog razloga. Utoliko se ovdje u stvari radi isključivo o političkoj odluci, odnosno poruci kojom se koncerti svrstavaju u "nižu", i društveno manje važnu razinu kulture od, primjerice, filma.
 
Ne vidimo niti jedan opravdan razlog da se na neki vrhunski koncert primjenjuje stopa PDV-a od 10% PDV-a, a na neki osrednji film ili knjigu stopa od 5% - i obrnuto.
 
Pozivamo stoga još jednom sve one koji sudjeluju u zakonodavnom procesu da podrže konzistentan, pravedan i jednakopravan zakon, kojim će se uvesti jedinstvena stopa PDV-a za sve oblike kulturne ponude, navodi se u priopćenju, koje su u ime Predsjedništva HGU-a potpisali Husein Hasanefendić, Nikša Bratoš, Olja Dešić, Neven Frangeš i Bruno Krajcar.

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr