Uručeni posthumni Porini za životno djelo

27.03.2013.

Foto: Dario Njavro

Institut hrvatske glazbe dodijelio je posthumne nagrade Porin za životno djelo za Anđelu Potočnik i Dražena Boića.

U utorak 26. ožujka u dvorani Ansambla Lado nagradu namijenjenu vokalnoj solistici i nezaboravnoj Ladarici od predsjednika IHG-a Gorana Končara preuzeo je njezin suprug Božo Potočnik. "Žao mi je što nagradu ne može preuzeti sama, ali drago mi je da je u njezino ime preuzimam u zgradi koja joj je godinama bila drugi dom," rekao je tom prilikom dugogodišnji voditelj Lada, koji je 2005.  i sam nagrađen Porinom za životno djelo.

U ime skladatelja i pijanista Dražena Boića nagradu je preuzeo njegov sin, glazbenik Fedor Boić. "Ovo je velika čast za sve nas", rekao je u ime prisutnih članova obitelji nakon što mu je direktor Porina Siniša Bizović predao statuu, "ali vjerujem da ju je tata itekako zaslužio".

Prigodne govore o radu dvoje velikih umjetnika održali su Dubravko Majnarić i Bojan Pogrmilović. Posebno emotivni dijelovi uručenja bili su reprodukcija glazbenih izvedbi nedavno preminulih glazbenika: autorske skladbe "Anita" Dražena Boića i poznatog tradicionalnog napjeva "Zorja, moja zorja" u arhivskoj snimci Anđele Potočnik.

U 20-oj sezoni Porina bit će uručeno još 5 nagrada za životno djelo: dirigentu Vladimiru Kranjčeviću, trubaču Stanku Stanku Selaku, glazbenom publicistu Veljku Despotu, skladatelju Rajku Dujmiću te pjevaču i kontrabasistu Stjepanu Jimmyju Staniću.

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr