Svjetski dan glazbe РLa F̻te de la Musique

21.06.2012. IHG

 

U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe, odnosno La Fête de la Musique.

Tog dana glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu, organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima (i onima koji se tako osjećaju). Toga dana glazbenici amateri i profesionalci ciljaju na što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično.  

Još 1976. godine, američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje.

Od 2005. godine manifestacija je međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja  glazbenika.

Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-evi i ostalo, pleše se, pjeva i zabavlja.

U kolijevci Svjetskoga dana glazbe, (Parizu) primjerice, toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

U "slavljenje glazbe", uključena je i HRVATSKA GLAZBENA UNIJA Primorsko goranske županije – Podružnice 3,Rijeka,a od prošle godine i Primorsko goranska županija,u zajedničkoj akciji pod nazivom  UMREŽIMO SE GLAZBOM OD 7 – 77  

Bribir (11 h) –  Ispred crkvice sv.Josipa  Jazz – Lela & Joe Kaplowitz
Klana (20 h) – MMC - biblioteka –  En Face – Sandro Bastiančić & Miro Vidović
Kraljevica (16.30) – Centar za rehabilitaciju FORTICA – Mario Šimunović i Sabrina Hebiri
Vrbnik (20.30 h) – Trg Škuica – Jazz – Finger Snap Trio – Henry Radanović, Z.Ružić, B.Gazdik
Rijeka (10.30 h) – Dom Kantrida – Mirjana Bobuš
Rijeka (11 h) – Turnić – Dom za psihički bolesne odrasle osobe – Duško Jeličić & Bonaca i Duo Boomerang
Višnjan – Vlado Simčić Vava

Prava fešta se očekuje i u Splitu: 

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr