Silente: Slušanje tišine pomaže nam da pronađemo zvukove koji nedostaju

Mlada dubrovačka grupa Silente privukla je pažnju svojim aktualnim singlom Terca na tišinu, koji je nekoliko tjedana jako dobro kotirao na HR TOP 40. Tom povodom je ekipa ZAMP-a razgovarala s autorom glazbe, Tiborom Karamehmedovićem, koji zajedno sa svojim bratom Saninom čini okosnicu ove perspektivne grupe. Tibor je otkrio i na koji način tišina pomaže autorskom radu i skladanju.

Bend Silente nastao je još 2006. u Dubrovniku, a tada se zvao Silent. Grupa se uspjela afirmirati pomoću Udruge mladih Orlando, koja pomaže mladim umjetnicima osiguravajući im prostor za rad i djelovanje. Od početka pokazuju sklonost ka autorskom radu, što je u konačnici urodilo i demo albumom Lovac na tišinu te singlom Terca na tišinu u kojem možemo uživati u eteru hrvatski radio postaja.

Vaša skladba Terca na tišinu već se neko vrijeme nalazi među prvih 10 najizvođenijih pjesama HR TOP 40. Kako ste zadovoljni prijemom publike?
Što se tiče prijema publike, on je izvan očekivanja, publika je fantastična i dobili smo puno lijepih komentara. Uvijek je super kad netko prati tvoj rad, nismo znali da još ima ljudi sa ovakvim ukusom u glazbi i tekstu.

Što vas je inspiriralo da napišete ovu stvar i otkud naziv Terca na tišinu? I sam naziv grupe je aluzija na tišinu, očito vas ona puno inspirira?
Inspiracije se ne razlikuju, postoji samo jedna. Ono što ona pruža je svakome drugačije. Možda u tome i leži inspiracija, saznati što ti se može pružiti u danom trenu. Tišina ne pruža ništa osim prilike da vidiš razliku koliko je nešto glasno, koliko je nešto važno, što je također jedna od stvari koju želimo reći. A to je obratiti pažnju na male stvari, poslušati tišinu da vidiš koji ti zvuk u tom trenu fali, i onda ga ugrabiti. Tišina, teško sa njom, teško bez nje.
 
Vaš brat Sanin autor je teksta ove skladbe, dok ste vi napisali glazbu. Je li on zadužen za riječi, a vi za note ili nema pravila? Imate li uzora među hrvatskim glazbenicima i autorima?
U osni da, ali nema pravila, stvar je što je Sanin najbolji! Uzori su mnogi, ovisi po pitanju čega. Nećemo izdvajati, ali bi htjeli reći da kvaliteta nije u opadanju, nego je teže doći do nje, ima jako dobrih ljudi, samo treba doći do njih.

Kakvi su planovi za grupu? Planirate li izdati još koji singl? Kada možemo očekivati album?
Plan je svirati i izdavati što više pjesama, dobili smo priliku koju su i mnogi drugi zaslužili, i nećemo je propustiti. Drugi Singl Još Jednom izlazi u svibnju, također će biti i spot koji je sniman od ruke istog redatelja, u našem rodnom gradu Dubrovniku. Koristimo ovu priliku za najavu koncerta u Zagrebačkom VIP klubu, 30. svibnja. Album je u procesu snimanja, a izlazi na jesen 2013.

Izvor:
ZAMP

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr