Ronu Carteru uručen Porin za posebna dostignuća

22.03.2013. Davor Hrvoj

Foto: Davor Hrvoj

Institut hrvatske glazbe legendarnom američkom jazz kontrabasistu i skladatelju Ronu Carteru dodijelio je Porin Special Merit Award za posebna dostignuća na području jazz glazbe. Nagradu mu je uručio glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja i umjetnički direktor jazz manifestacija HDS-a Antun Tomislav Šaban, uoči nastupa kojim je Carter zaključio ovogodišnji, 23. festival Jazz.hr/proljeće.

Višestruki dobitnik nagrade Grammy, proglašavan kontrabasistom godine, pa i desetljeća, rođen 1937. u Ferndaleu, u američkoj saveznoj državi Michigan, Ron Carter je jedan je od najutjecajnijih kontrabasista i violončelista u povijesti jazza. Diplomirao je glazbu na Eastman School of Music u New Yorku te magistrirao kontrabas na visokoj glazbenoj školi Manhattan u New Yorku.

Tijekom karijere sudjelovao je u snimanjima više od 2000 albuma, a pedesetak ih je snimio kao vođa sastava. Premda je najpoznatiji po suradnji s Milesom Davisom, u čijem je legendarnom kvintetu svirao 1960-ih, ostvario je suradnje s raznim interpretima jazza, latino i brazilske glazbe, hip-hopa i drugih stilova, primjerice Lenom Horne, Gilom Evansom, B.B. Kingom, Billom Evansom, Jimom Hallom, Jamesom Brownom, Hermetom Pascoalom, Titom Puenteom, Eddiem Palmieriem, Herbiem Mannom… Snimio je glazbu za brojne filmove i objavio niz stručnih knjiga.

Ovo je drugi Porin za posebna dostignuća kojeg je IHG dodijelio u 20. sezoni Porina nekom uglednom stranom glazbeniku: prvi je 5. ožujka uručen jazz trubaču Arturu Sandovalu.


Ron Carter i Antun Tomislav Šaban (Foto: Davor Hrvoj)

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr