Razgovor s violinistom Marcom Grazianijem, pobjednikom Papandopula

09.10.2012. IHG

Foto: Dario Njavro

Prvi pobjednik Papandopula u kategoriji violine je mladi Riječanin Marco Graziani. Rođen 1988. godine, u Rijeci je i počeo svirati svirati kao 7-godišnjak. Prvi profesor Krunoslav Peljhan ima mnogo zasluga zato što je on danas violinist, kaže Marco. S 12 godina je došao profesoru Leonidu Sorokowu, još jednom čovjeku koji je obilježio njegov violinistički život. Nakon privatnih satova kod njega, sa 17 godina, upisao je Muzičku akademiju. Diplomirao je nakon 5 godina, 2010., i odmah počeo raditi. Zaposlio se kao asistent na Muzičkoj akademiji, a od ožujka ove godine je koncert majstor u zagrebačkom HNK. U finalu Papandopula svirao je Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog. Mlad, vrijedan i izuzetno talentiran, Marco je upravo onakav pobjednik Papandopula kakvima smo se nadali.

Ali do pobjede nije bilo lako doći: "Ozbiljno sam se pripremao za ovo, zaista. Program je bio iznimno težak. Neke skladbe koje sam ovdje izvodio sam svirao na svom prijemnom ispitu, pa čak i prije, recimo prije 8, 9 godina – i još uvijek su iznimno zahtjevne. Intenzivno sam se počeo pripremati za natjecanje krajem lipnja. Prve sam uzimao najteže stvari koje je trebalo vježbati, a pravi 'dril' je počeo u rujnu: intenzivno vježbanje 5 – 6 sati dnevno. Probao sam i uz klavir, profesor kod kojeg sam diplomirao mi je pomagao mu je sa savjetima... sad kad se sve isplatilo, presretan sam".

Papandopulo nije prvo natjecanje na kojemu je sudjelovao, ali mu je od prvog trenutka bilo posebno važno: "Na Papandopulo sam se odlučio prijaviti jer mislim da je vrlo prestižno natjecanje. Prvo je nacionalno natjecanje ovakve vrste, između 'školskog natjecanja' koje organizira Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP) i velikog međunarodnog natjecanja Vaclav Huml – baš zato jako želio nastupiti i, naravno, ostvariti što bolji rezultat. Da budem potpuno iskren ni novčani iznos – prva nagrada 20.000 kn – nije bio zanemariv motiv. Kupio sam violinu prije nekoliko mjeseci , trebam je otplatiti..."

Hrvatska je mala zemlja u kojoj se svi mladi violinisti dobro poznaju pa je Papandopulo bio izazov i u tom pogledu, kaže Marco: "U direktnoj konkurenciji u finalu sam imao dva najbliža prijatelja... i to je bilo strašno. Nikome od nas trojice nije bilo lako stati pred ocjenjivački sud i natjecati s nekim s kim si privatno tako dobar. Marin Maras i ja družimo se već više od 10 godina, a sa Shoom (Akamatsuom – uz Marasa, dobitnik 2. nagrade, op. IHG) sam bio cimer dvije godine. Bio sam kod njega u Japanu, povezani smo izuzetno... Vjerujem da je i njima bilo teško, ali me jako veseli što ni oni samu pobjedu nisu stavili na prvo mjesto. Međusobno smo si pisali prstomete za zadanu kompoziciju, komentirali, bodrili se... i imali više od fair playa, imali smo i dalje imamo prijateljstvo.“

Put s Papandopulom u životopisu počinje sa Svečanim koncertom pobjednika u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog ovoga četvrtka: "Od ove pobjede očekujem mnogo. Sretan sam s novčanom nagradom ali i oduševljen zbog snimanja za fonoteku HRT-a. Naravno, u izvođačkom smislu kruna svega bit će koncert u Lisinskom: izuzetna čast mi je svirati sa Simfonijskim koncertom HRT-a, a prema dirigentu Pavlu Dešpalju imam izuzetno poštovanje. Donese li Papandopulo i neke nove angažmane – bit ću presretan".

Marco Graziani će Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35, Petra Iljiča Čajkovskog, svirati u KD Vatroslava Lisinskog u četvrtak 11. listopada 2012. u 19:30.

Svoje besplatne ulaznice možete podići na blagajni dvorane.

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr