Razgovor: klarinetist Bruno Philipp, pobjednik Papandopula

10.10.2012. IHG

Foto: Dario Njavro

Bruno Philipp rođen je u Zagrebu 1978. Diplomirao je  klarinet 2000. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Milka Pravdića. Usavršavao se kod brojnih uglednih pedagoga i klarinetista. Od 2004. predaje klarinet na glazbenim školama Zlatka Balokovića i Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Surađuje s ansamblom narodnih pjesama i plesova Hrvatske Lado. Dobitnik je nagrada na nizu domaćih i međunarodnih natjecanja – Cluj, Krakow, Picardie, Radio podij, Darko Lukić – a sada i prvog klarinetističkog Papandopula.

"Moram reći da sam ušao u natjecanje kao zadnji vagon kompoziciji s obzirom da imam 34 godine", kaže Bruno. "Mislim da je Papandopulo fantastična inicijativa Instituta hrvatske glazbe i HRT-a, ne samo kao poticaj mladima nego i kao vrsta oblikovanja natjecanja po uzoru na međunarodna. Kroz tri etape doista je svatko tko je nastupao mogao sagledati težinu toga velikog projekta. Moja motivacija je bila osvajanje barem jedne od prestižnih nagrada. Sretan sam da sam dobio prvu nagradu a i svirka s orkestrom u Lisinskom, u četvrtak 11. listopada na Svečanom koncertu pobjednika, strašno mi puno znači. Novi instrument mi ne treba – imam ih tri i zato mislim da će novac od nagrade poslužiti za upoznavanje Europe i država u kojima još nisam bio. Veliki podstrek je za glazbenika instrumentalista osvojiti nagradu na ovakvom natjecanju: gledajući kroz to, jedno ovakvo pozicioniranje kao klarinetista u Hrvatskoj mi puno znači".

Papandopulo je bio izazov na kojeg je morao odgovoriti: "Natjecanje je vrlo zahtjevno, faza priprema za pobjedu zbilja mora biti barem nekoliko mjeseci: bilo vani 40 stupnjeva, kao ovog ljeta, svaki dan je trebalo vježbati satima. To je zahtjevna žrtva, ali mislim da se puno toga i vrati. Priprema za natjecanje i osmišljavanje kompozicija ipak je i kapital za budućnost. Treba biti u odličnoj fizičkoj kondiciji; instrument i svi njegovi dijelovi trebaju biti na visini zadatka – kod nas klarinetista to su usnik i trstika – i sve treba funkcionirati skladno na dan natjecanja".

Jedan od ključnih elemenata je i izbor pravih kompozicija. Bruno  se odlučio za stare favorite s kojima već ima iskustvo pobjeđivanja: "Program je bio definiran krajem svibnja: koncipirao sam hrvatsko-francuski repertoar i u prvom krugu nadodao kompoziciju s kojom sam nagrađen u Rumunjskoj, Carnyx, Serbana Nichifora. Za finale sam uzeo dosta virtuozni klarinet koncert kojeg je 1968. napisao Jean Françaix – 2012. je stogodišnjica njegova rođenja pa mi je bila velika želja to izvesti".

Žiri je očito bio zadovoljan njegovom izvedbom u finalu, a on sam? "Muzički sam jako zadovoljan svojom izvedbom u finalu, tehnički malo manje, ali gledajući da je svirano napamet, mislim da je ipak dobro. Ipak sam gledao prezentirati glazbu, a ne samo obrt, ono što se zanatski da napraviti u klarinetu".

Kako se 11 klarinetista snašlo na ovom prvom nacionalnom natjecanju, po njegovu mišljenju? "Ovo je svakako pilot projekt za pozdraviti, kapa dolje organizatorima. U krasnoj dvorani Bajsić smo svi bili malo stegnuti u prvom od tri kruga ali to je normalno. Kasnije je sve došlo na svoje – to je jako ugodna dvorana koja mnogo pruža, daje prostor za kreativnost a akustički je gotovo idealna. Natjecanje je za sve nas bilo  veliki poticaj, ne samo za one diplomirane klarinetiste već i one koji su još na Akademiji. Sjajno mi je što i oni sad imaju projekt koji će ih pripremati za buduća natjecanja vani gdje je konkurencija ogromna i gdje nema progledavanja kroz prste, što se kod nas na ispitima ipak zna dogoditi".

Klasična glazba nije njegova jedina ljubav. Glazbeni interes mu je širok, pa rado i često svira tradicijsku i etno glazbu: "Volim etno repertoar – na tom polju posvetio sam se rumunjskoj i makedonskoj glazbi i autorskim kompozicijama Božidara Bokija Miloševića. Tako 'na lageru' imam različite stilove. Svirao sam u ansamblu Lado uveo a od 2006. djelujem u ansamblu Fraktali koji se isto tako bavi izvornom etno glazbom. Etno i klasiku gledam kao dva različita svijeta, ali jedan ne može bez drugog. Barem ja ne mogu bez njih".

Bruno iza sebe ima već lijepu kolekciju nagrada  a pokušat će je i povećati. "Imam u planu još jedno međunarodno natjecanje u Portugalu, ali nakon toga, mislim da je vrijeme za druge stvari. S 35 godina, koliko ću uskoro napuniti, mislim da treba početi gledati više na kreativnu, a manje na natjecateljsku stranu karijere".

Bruno Philipp će na Svečanom koncertu pobjednika Papandopula u KD Vatroslava Lisinskog u četvrtak 11. listopada u 19:30 svirati Introdukciju, temu i varijacije Gioachina Rossinija, uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a, pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja.

Besplatne ulaznice čekaju vas na blagajni dvorane.

 

Prethodni članci:
Razgovor s violinistom Marcom Grazianijem, pobjednikom Papandopula (09.10.2012)
Pobjednici prvog Papandopula: Graziani, Philipp i Žužak (08.10.2012) 

 

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr