Pobjednici prvog Papandopula: Graziani, Philipp i Žužak

07.10.2012. IHG

Foto: Dario Njavro

Prvo hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo dobilo je svoje pobjednike. U kategoriji violine to je Marco Graziani (Rijeka, 1988.); u kategoriji klarineta slavio je Bruno Philipp (Zagreb, 1978.) a među saksofonistima najbolji je bio Tomislav Žužak (Zagreb, 1978.)

Natjecanje u organizaciji Instituta hrvatske glazbe i Hrvatske radiotelevizije uspješno je okončano u nedjelju, 7. listopada, u Studiju Bajsić HRT-a.

Ove su se godine mladi umjetnici do 35 godina starosti takmičili u 5 kategorija: uz spomenute, čiji su pobjednici osvojili i novčane nagrade od 20.000 kuna, u kategorijama viole i flaute nisu proglašeni pobjednici. Dvije finalistice flautistice, Marta Šomođi Homan i Raša Vizek podijelile su 2. mjesto, koje donosi 10.000 kuna, dok je jedina finalistica u kategoriji viole Ganna Lysenko odlukom ocjenjivačkog suda osvojila 3. mjesto i 5.000 kuna.

Drugo mjesto u kategoriji violine podijelili su Marin Maras i Sho Akamatsu. Kod saksofonista ono je pripalo Goranu Jurkoviću, a kod klarinetista Rudi Mimici

Svih 38 natjecatelja proteklih je tjedan dana pred ocjenjivačkim sudovima pokazalo svoje sviračko umijeće na izrazito zahtjevnim programima. Cilj natjecanja je, uz prepoznavanje najboljih od najboljih, njihova priprema za daljnje nastupe na domaćim i svjetskim pozornicama. Među pobjednicima i finalistima Papandopula u budućnosti vjerojatno možemo tražiti i pobjednike domaćih i međunarodnih natjecanja.

Sami "Papandopulovci" zadovoljno su izjavili da je natjecanje dobrodošla injekcija adrenalina našoj sceni. Istaknuli su kako je organizacija bila na najvišoj razini, što je kompliment koji su organizatori i htjeli čuti. 

"Izrazito smo zadovoljni odazivom na izazov kojeg je mlada izvođačka scena očito željno čekala.  Posebno smo ponosni na izvedbe naših finalista i pobjednika. Nakon ovako  uspješne premijere,  Papandopulo će sljedeće godine zasigurno dobiti još više pozornosti kulturne javnosti", kaže violinist Goran Končar, predsjednik Instituta hrvatske glazbe.

Trojica pobjednika – Graziani, Philipp i Žužak – uskoro će svoje titule opravdati i izvedbama pred većom publikom: u četvrtak 11. listopada u 19:30 nastupit će na Svečanom koncertu pobjednika Papandopula, uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a i dirigenta Pavla Dešpalja, u KD Vatroslava Lisinskog.

Besplatne ulaznice su još uvijek dostupne na blagajni dvorane. Mnogo pozitivne mladenačke energije je zajamčeno pa vjerujemo da će svi štovatelji vrhunskog umijeća uživati u izvedbama novih zvijezda klasične glazbe. 

Natjecanje je održano pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH prof. dr. sc. Ive Josipovića i uz potporu Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.  Natjecanje Papandopulo bit će i tema televizijske Emisije na HRT3 u ponedjeljak 8. listopada, u 21:00
 

Nagrade 1. hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

Violina
1. nagrada Marco Graziani
2. nagrada Sho Akamatsu, Marin Maras

Viola
1. i 2. nagrada nisu dodijeljene
3. nagrada Ganna Lysenko

Flauta
1. nagrada nije dodijeljena
2. nagrada Marta Šomođi Homan, Raša Vizek

Klarinet
1. nagrada Bruno Philipp
2. nagrada Rude Mimica

Saksofon
1. nagrada Tomislav Žužak
2. nagrada Goran Jurković

 

Program svečanog koncerta pobjednika
KD Vatroslava Lisinskog
četvrtak 11. listopada u 19:30

Tomislav Žužak, saksofon
Henri Tomasi: Koncert za saksofon i orkestar

Marco Graziani, violina
Petar Iljič Čajkovski: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35, 1. stavak 

Bruno Philipp, klarinet
Gioachino Rossini: Introdukcija, tema i varijacije

   

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr