Pobjednici Papandopula oduševili Lisinski

19.10.2012. IHG

Foto: Dario Njavro

Trojica pobjednika prvog nacionalnog natjecanja Papandopulo, saksofonist Tomislav Žužak, klarinetist Bruno Philipp i violinist Marco Graziani, oduševili su poklonike vrhunske klasične glazbe na Svečanom koncertu pobjednika prvog Papandopula. Uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, mladi su glazbenici izveli skladbe s kojima su prošlog tjedna osvojili pobjede pred ocjenjivačkim sudovima.

Koncert je uživo emitiran i na HRT3 pa su svi ljubitelji ovakvog sadržaja mogli uživati u nesvakidašnjoj prilici da čuju najbolje a najmlađe. Uglavnom mlada publika u KD Vatroslava Lisinskog  srdačnim je pljeskom pozdravila izvedbu svakog mladog umjetnika.

Saksofonist Tomislav Žužak izveo je Koncert za saksofon i orkestar Henrija Tomasija; klarinetist Bruno Philipp Rossinijevu Introdukciju, temu i varijacije, a najmlađi, 24-godišnji violinist Marco Graziani, Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35, Petra Iljiča Čajkovskog.

U publici je, uz mnoge glazbene uglednike hrvatske klasične scene bio i svjetski slavni violinist Dmitry Sitkovetsky. Kao prijatelj violinista Gorana Končara, predsjednika Instituta hrvatske glazbe i inicijatora natjecanja, sa zanimanjem je pratio cijelo natjecanje a o talentima koje je vidio i čuo na njemu imao je izrazito povoljan stav. Zato će sljedećeg  tjedna s pobjednicima i finalistima Papandopula podijeliti svoja iskustva i savjete za budućnost.

I Zdenka Papandopulo, udovica pokojnog skladatelja, po kojemu je natjecanje nazvano, uživala je u virtuoznim i nadahnutim izvedbama pobjedničke trojke.  Nakon koncerta u garderobi je uslijedila velika gužva jer su  im brojni  čestitari poželjeli sve najbolje u budućnosti. 

U kategorijama viole i flaute ove godine nisu dodijeljene prve nagrade – sljedeće godine novih 5 kategorija natjecanja održat će se za klavir, gitaru, rog, trubu i trombon.

U kategorijama viole i flaute ove godine nisu dodijeljene prve nagrade – sljedeće godine natjecanje će se održati u novih 5 kategorija, koje ćemo uskoro objaviti.

Program 2. hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo bit će objavljen u prosincu 2012. na internetskoj stranici Instituta hrvatske glazbe
 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr