Otvoren BTL natječaj s fondom od 450.000 kuna

30.10.2012. IHG|HDS-ZAMP

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova služba ZAMP već tradicionalno putem BTL natječaja, od sredstva izdvojenih od ukupno prikupljenih naknada za privatno kopiranje, stimulira glazbene manifestacije i glazbeno stvaralaštvo.

BTL (blank tape levy) ili sustav naknade za privatno kopiranje jest model koji je u Hrvatskoj implementiran 2007. godine temeljem Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima iz 2003. godine.

Cilj Natječaja jest poduprijeti i promovirati glazbeno stvaralaštvo u područjima tradicionalne i suvremene zabavne ili popularne glazbe, tradicionalne i alternativne rock glazbe, elektroničke i urbane klupske glazbe, novokomponirane glazbe narodnog ili etno izričaja (klape, tamburaški sastavi i sl.) te poduprijeti festivale, smotre, natjecanja ili koncerte navedenih vrsti glazbe na način kojim se stimulira kvaliteta i izvrsnost.

Natječaj je otvoren 29. listopada, a traje do 26. studenog, dok će rezultati biti objavljeni 17. prosinca 2012.

Za sezonu 2013. fond Natječaja iznosi 450.000,00 kuna.

HDS ZAMP i ove godine poziva skladatelje, mlade autore te organizatore koncerata da se prijave na BTL natječaj za sezonu 2013. koji je objavljen na stranicama HDS-a i ZAMP-a

 

Što kažu neki od prošlogodišnjih dobitnika?

Prošle je godine preko BTL natječaja stimuliran čitav niz raznolikih projekata, koji su osim festivalskih programa uključivali i one tradicijske te programe i radionice namijenjene mladim autorima i neafirmiranim bendovima.

HGF Zabok u organizaciji udruge Mraz jedan je takvih programa.

"HGF Zabok kao hrvatski demo rock festival postoji još od 1996. Ove godine njegovo šesnaesto uprizorenje možemo u velikoj mjeri zahvaliti HDS ZAMP-u. Naime, prije nekoliko godina, iscrpljeni i fizički i materijalno, željeli smo odustati od njegova organiziranja. U najkritičnijem trenutku festivala aplicirali smo na natječaj HDS ZAMP-a za potporu zabavne glazbe i vrlo se ugodno iznenadili što je naš rad prepoznat kao vrijedan podrške. Sve članove udruge Mraz ova je potpora dodatno moralno motivirala, a svakako nije zanemariv ni njen financijski aspekt", stoji u priopćenju udruge.

Hrvatski sabor kulture savez je udruga i krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj koja okuplja 892 udruge s oko 80000 članova.

"Sredstva HDS ZAMP-a značajno su doprinijela programskoj kvaliteti, ugledu i značaju jubilarnog 25. Susreta hrvatskih pučkih orkestara, 44. susreta hrvatskih pjevačkih zborova te 8. susreta hrvatskih malih vokalnih sastava čime su se stvorili još bolji uvjeti za umjetničko djelovanje glazbenih amaterskih ansambala te očuvanje kulturnog identiteta republike Hrvatske", dio je priopćenja prof. Dražena Jelavića, tajnika organizacije.

 

Kontakt:
Marina Ferić Jančić
Odjel za odnose s javnošću
Hrvatsko društvo skladatelja
Služba zaštite autorskih muzičkih prava
tel. 01/6387 000 i 01/6387 052
mob. 091/6274 623
fax. 01/6387 001

e-mail: marina.feric.jancic@hds.hr

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr