Obnovljen globalni vodič za pristup digitalnoj glazbi

11.10.2012. IHG

Od danas možete pristupiti redizajniranoj web stranici Pro-Music – jednostavnom izvoru informacija za sve koji žele znati više o legalnim glazbenim servisima diljem svijeta.  

Pokrenuta 2003., Pro-Music je stranica koju je kreiralo Međunarodno udruženje proizvođača fonograma – IFPI, u suradnji s globalnim partnerima iz glazbene industrije, koji uključuju velike i nezavisne izdavačke kuće, izvođače, menadžere, publishere, prodavače i glazbeničke udruge. Stranica nudi precizne i svježe ažurirane podatke o oko 500 legalnih glazbenih servisa u cijelom svijetu.  

Pro-Music nudi dvije glavne usluge:
– sveobuhvatni popis linkova na licencirane glazbene servise, popisane po zemljama
– informativni portal s jednostavnim smjernicama o pravima copyrighta i intelektualnog vlasništva, vodič o legalnom i sigurnom pristupu glazbi na internetu te linkove na korisne obrazovne izvore i izvještaje o glazbenoj industriji

Kako bi odrazila rastući izbor dostupnih glazbenih servisa, stranica sada navodi sve servise po tipu (download, pretplata, financirani reklamama i sl.), kao i njihovu teritorijalnu rasprostranjenost po svijetu. 

Stranica tako ukazuje na brzi razvoj digitalnog glazbenog poslovanja proteklih godina. Kad je pokrenuta 2003., u cijeloj je Europi izbrojila svega 20 glazbenih servisa, a iTunes usluga tek je pokrenuta u SAD-u, zabilježivši u prvom tjednu milijun downloada. Korisnici su mogli birati između 200 tisuća pjesama. 

Danas, korisnici iz preko 100 zemalja mogu birati među 26 milijuna snimki unutar više od 500 različitih servisa. Nudi im se nezapamćeni izbor u pristupu glazbi: kupnja na zahtjev, streaming, pretplata ili besplatno slušanje uz reklame – i sve to  na širokom izboru uređaja koji podržavaju reprodukciju. Na digitalnu glazba sada otpada trećina globalnih prihoda glazbene industrije, procijenjena na 5,1 milijardu dolara u 2011. 

Za Hrvatsku stranica navodi 4 legalna glazbena servisa: Cedeterija, Dallas Music Shop, Deezer i Fonoteka. Jednaki broj servisa imaju npr Island, Latvija, Cipar i Malta. Najbogatiji izbor servisa imaju Velika Britanija, Njemačka i Francuska.

"Pro-Music je sjajan prikaz ogromnog raspona izbora sada dostupnog ljubiteljima glazbe – od downloada do streaminga, od pretplatnih servisa do glazbenih video spotova, preko široke palete uređaja. Stranica Pro-Music želi biti jednostavan početni vodič za sve koji žele doći do glazbe u digitalnom obliku i znati više o njoj. Kad je stranica krenula, 'digitala' je bila mali dio poslovanja, ograničen na svega nekoliko zemalja – danas je ona živo srce našeg poslovanja širom svijeta", izjavila je Frances Moore, predsjednica Uprave IFPI-a. 

 

O IFPI-u
IFPI je organizacija koja promiče interese industrije proizvođača glazbenih zapisa širom svijeta. U članstvu ima oko 1400 velikih i nezavisnih poduzeća u 64 zemlje. Ujedno, ima nacionalne ispostave u 45 zemalja. Misija IFPI-a je promocija vrijednosti glazbe zabilježene na nosačima zvuka, skrb o pravima producenata te širenje komercijalne upotrebe snimljene glazbe na svim tržištima gdje djeluju njezine članice.

Jedna od njih je Hrvatska diskografska udruga – HDU– ujedno i jedna od udruga utemeljitelja Instituta hrvatske glazbe. 

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr