Natjecanjem Papandopulo obilježava se Međunarodni dan glazbe

01.10.2012. IHG

Međunarodni dan glazbe, koji se pod okriljem UNESCO-a slavi 1. listopada, u Zagrebu je obilježen svečanim otvaranjem 1. hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo.

Uz čestitke i dobre želje za budućnost svim mladima koji se u Hrvatskoj bave glazbom, organizatori natjecanja, Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija pozivaju Vas da od danas do nedjelje 7. listopada pratite natjecanje koje će se svakodnevno održavati u Studiju Bajsić na HRT-u. Tamo će danas u 12:00 za svečano otvorenje uz izravan radijski prijenos, naš ugledni pijanist i glazbeni pedagog Vladimir Krpan na glasoviru izvesti 3. sonatu za glasovir velikog skladatelja Borisa Papandopula.

Od 13:00 počinje natjecanje za viole – uz njih, prvo izdanje natjecanja okuplja kategorije violine, flaute, klarineta i saksofona.

Čak 40 kandidata u tih 5 kategorija će se pred žirijem i publikom natjecati za tri nagrade. U njih su, osim primamljivih novčanih iznosa (1. nagrada 20.000kn!), uključeni i drugi poticaji za karijere mladih glazbenika, poput studijskog snimanja za fonoteku Hrvatskoga radija i TV portreta koji će biti emitirani u programu HTV-a.

Posebno ističemo još jedna motiv:  pobjednici će nastupiti na svečanom koncertu uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, 11. listopada u KD Vatroslava Lisinskog, od 19:30.

Idejni tvorac Dana glazbe, slavni violinistički virtuoz Yehudi Menuhin (1916.-1999.), tijekom cijelog života je zagovarao promociju glazbe u svim slojevima društva, kao i UNESCO-ove ideale mira i prijateljstva među narodima.

Posebno mu je bilo stalo do glazbeno-umjetničkog poticanja mladih. Njegova je omiljena rečenica glasila: 'Iz neke glazbene škole obično ne izlaze kriminalci'.

Slijedeći njegov primjer, od 1975. se glazbenici sa svih strana svijeta 1. listopada zato obraćaju upravo mladima. Vodeći skladatelji, izvođači i muzikolozi održavaju predavanja o važnosti glazbe, o njezinu mjestu u modernom životu, ali i o idealima za koje se zalažu UNESCO i njegovo posebno tijelo International Music Council – IMC. Ono predstavlja najveću svjetsku mrežu organizacija, institucija i pojedinaca koji djeluju na polju glazbe i koje podržava ovo natjecanje.

Vjerujemo da će "Papandopulo" dati novi vjetar najboljim mladim hrvatskim glazbenicima – pridružite nam se u praćenju njihova uzbudljivog natjecanja u Studiju Bajsić ovoga tjedna!

Za ulaznice na natjecanje od ponedjeljka do nedjelje (finala svih 5 kategorija u subotu i nedjelju!) kontaktirajte ured IHG-a; besplatne ulaznice za svečani koncert 11. listopada u KD Vatroslava Lisinskog možete već preuzeti na blagajni dvorane.

 

Više:
Prvo Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo 
Međunarodni dan Glazbe  

  

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr