Nagrada "Status" – Nagrada za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja

Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status najboljim instrumentalistima u protekloj godini. Naziv Nagrade nastao je iz naziva glasila Hrvatske glazbene unije "Status", koji su dali Dražen Buhin i Paolo Sfeci. Prva dodjela održana je 27. veljače 1997. u hotelu Sheraton, a otvaranjem kluba hrvatskih glazbenika – SAX! (1999.) dodjela se preselila u taj prostor. Godine 2006. nagrada je održana u sklopu Sajma glazbe na zagrebačkom velesajmu, a od 2007. - 2009. godine održavala se u zagrebačkom klubu Boogaloo.
 
2010. godine po prvi puta Nagrada se 'seli' iz Zagreba u Rijeku. Dodjela Nagrada Status 2010. i 2012. održana je u Stereo Dvorani, a 2011. u HKD-u na Sušaku. Zadnje tri dodjele Nagrade Status je snimala Hrvatska radio televizija, i višekratno emitirala snimku svake od tih dodjela na svome 2. programu. Uz kategorije  pop, rock, zabavna i narodna glazba, od 1998. uvedene su i kategorije za jazz instrumentaliste, u kojima su nominirane i dobitnike tajnim glasovanjem određivali članovi posebne komisije u kojoj su bili najugledniji hrvatski jazz glazbenici – dosadašnji dobitnici dviju ili više Nagrada Status u kategorijama jazz glazbe. Komisijom je niz godina predsjedao proslavljeni hrvatski jazz gitarist i višestruki dobitnik Nagrade Status Damir Dičić, a nakon njegove smrti tu je ulogu preuzeo Neven Frangeš, koji je ovu nagradu i sam osvojio više puta. U znak sjećanja na prerano preminuloga predsjednika HGU-a, od 2006. kategorija jazz glazbe - Električna gitara nosi ime "Damir Dičić".
 
Godine 2004. kategoriji pop-rock pridodan je naziv “urbana”, a sukladno produkciji i izdanjima koje su pod tim nazivom svoje mjesto našle i u Diskografskoj nagradi Porin.
 
I ove  godine organiziramo dodjelu Nagrada Status 2013., 17. po redu, i prema Pravilniku nagrade potrebno je prikupiti dovoljan broj prijava za svaku kategoriju, minimalno tri prijave, a kategorije su kako slijedi:

ZABAVNA, POP-ROCK i URBANA GLAZBA:
 
1.     Kategorija br. 1 - Električna/akustična gitara
2.     Kategorija br. 2 - Bas gitara
3.     Kategorija br. 3 - Klavijature
4.     Kategorija br. 4 - Bubnjevi
5.     Kategorija br. 5 - Puhača glazbala
6.     Kategorija br. 6 - Ostala glazbala

NARODNA i ETNO GLAZBA:
7.     Kategorija br. 7 - Tradicijska glazbala

JAZZ GLAZBA: 
1.     Kategorija br. 1 - Saksofon
2.     Kategorija br. 2 - Truba
3.     Kategorija br. 3 - Električna Gitara - nagrada "Damir Dičić"
4.     Kategorija br. 4 - Klavir
5.     Kategorija br. 5 - Kontrabas/Bas gitara
6.     Kategorija br. 6 - Bubnjevi

Za Nagradu Status mogu biti predloženi instrumentalisti – redovni članovi HGU - koji su u protekloj godini imali vlastita izdanja i/ili su kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izvođača, a od 2011. godine i instrumentalisti koji su objavili ili ostvarili instrumentalnu izvedbu bez obzira na konfiguraciju/nosač na kojima se nalaze. Pod ostvarenom izvedbom smatra se i bilo koja relevantna izvedba uživo, dokumentirana i dostupna javnosti putem TV-a i interneta.
 
Prijave prijedloga za Nagradu Status 2013. traju od 5. travnja 2013. (petak), do 23. travnja 2013. (utorak), do 15h, te molimo da iste prijavljujete na e-mail: nagrada.status@hgu.hr ili obrasca na web stranici Nagrade Status. Prijedloge mogu slati svi redovni članovi HGU-a, kao i podružnice HGU - u svoje ime i/ili na temelju prijedloga svojih članova.
 
Temeljem odluke Predsjedništva HGU, na sjednici održanoj 19.03.2013., odlučeno je da od ove godine, i nadalje, procedura glasanja i odluke o najboljima u pojedinim kategorijama bude u nadležnosti posebne komisije, čiji sastav odobrava Predsjedništvo HGU, a koju čine javno poznati i priznati glazbenici, istaknuti instrumentalisti - članovi HGU, svi redom dosadašnji višestruki dobitnici Nagrade Status.
 
Sama procedura rada komisije i glasanja je slijedeća:
 
1. Na temelju liste pristiglih prijedloga, komisija izabire tri finalista, ali i najboljega među njima - dobitnika Nagrade Status za tu godinu u odabranoj kategoriji. Izbor tri finalista u svakoj kategoriji će biti javno objavljen na web stranici nagrade Status, a pobjednici, po kategorijama, će biti javno proglašeni na samoj dodjeli nagrade u Opatiji, 9. svibnja 2013.

2. Komisija bira i najinstrumentalistu godine, kao osobu glazbenika koju će HGU svake godine posebno i dodatno istaknuti - medijski i među svojim članovima, kao i na samoj dodjeli nagrade.

Svake godine HGU na završnoj svečanosti dodjeljuje i posebna PRIZNANJA HGU zaslužnim pojedincima, grupama i ustanovama.
 
Nagrada "Status" od 2006. godine održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport grada Zagreba, a od 2010. pokroviteljstvu se pridružuje Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranska županija.
 
Završna priredba ovogodišnje dodjele Nagrade Status (17-ta dodjela), održat će se u OPATIJI 09.05.2013. godine (četvrtak).
 
Vezano za sva dodatna objašnjenja i pitanja možete kontaktirati Slavena Franjevića i Gorana Cvoka putem e-maila na: nagrada.status@hgu.hr koji su i ove godine zaduženi za tehničku provedbu nagrade.
Detaljnije informacije o samoj svečanoj dodjeli ovogodišnje Nagrade Status i dobitnicima posebnih plaketa objavit ćemo uskoro u službenim priopćenjima HGU, te na službenoj web stranici Nagrade Status.
 
Više:
Nagrada Status

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr