Linić popustio: PDV na ulaznice za koncerte deset posto

Od 1. srpnja, odnosno od dana ulaska Hrvatske u EU, na ulaznice za koncerte u Hrvatskoj plaćate će se snižena stopa PDV-a od deset post, umjesto sadašnjih 25 posto.

Predlaže se to Zakonom o PDV-u, odnosno njegovom konačnom verzijom, što ju je nakon rasprave u javnosti i Saboru, predložilo Ministarstvo financija.

Tako je Ministarstvo financija dijelom udovoljilo zahtjevima glazbenika i onih koji se bave organizacijom koncerata, ali i svojih kolega iz Ministarstva kulture.

No, Ministarstvo kulture tražilo je, kao i glazbenici, da stopa PDV-a na ulaznice bude najniža moguća odnosno pet posto, kako bi organiziranje koncerata u Hrvatskoj bilo konkurentno onim u zemljama EU gdje se na ulaznice naplaćuju snižene stope.

Ministarstvo financija to je odbilo uz objašnjenje da u zemljama EU koje imaju snižene stope PDV-a na ulaznice za koncerte ta stopa nije najnižih pet posto. Uz to Ministarstvo financija nije prihvatilo prijedlog da se snižena stopa PDV-a naplaćuje na elektroničke medije i Hinu uz objašnjenje da pravila EU taj sadržaj definiraju kao prodaju usluge na što se naplaćuje opća stopa PDV-a, piše Novi list.

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr