Kreće 2. hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo


Prošlogodišnji pobjednici: Žužak, Graziani i Philipp (Foto: Dario Njavro)

Drugo hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo održat će se u Zagrebu od 23. rujna do 1. listopada u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. Organizator natjecanja je Institut hrvatske glazbe, još jednom uz potporu Hrvatske radio-televizije.

"Papandopulo" je manifestacija otvorena glazbenicima iz Hrvatske i onima koji su se školovali ili diplomirali u Hrvatskoj, a čija dob ne prelazi 35 godina. Ove će se godine, ponovno pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića, mladi virtuozi natjecati u čak 6 kategorija: solo pjevanje, glasovir, rog, truba, trombon i tuba.

Posebno se velik broj prijava i oštra konkurencija očekuju u prve dvije kategorije, pjevanju i  glasoviru. O najboljima će odlučivati tri ocjenjivačka suda. Predsjednica suda za pjevanje je slavna operna umjetnica Ruža Pospiš Baldani, predsjednik suda za glasovir je čuveni pijanist i glazbeni pedagog Vladimir Krpan, a predsjednik jedinstvenog suda za sve 4 kategorije puhača kornist i glazbeni pedagog Prerad Detiček.

"Njihova imena, ali i imena svih ostalih članova triju suda, jamče vrhunsku kvalitetu natjecatelja koji će proći u finala i pobijediti", kaže Goran Končar, predsjednik Instituta hrvatske glazbe i dodaje: "Ukupno u sve 4 kategorije kod puhača ne očekujemo prevelik broj kandidata, zato će ih sve i ocjenjivati jedan stručni sud. Otvaranjem natjecanja kategorijama poput roga, tube ili trombona želimo stimulirati mlade ljude, djecu, jer je očito sve manje zanimanje za te instrumente".

Prijave za natjecanje dostavljaju se najkasnije do 30. svibnja 2013. a zbog atraktivnosti kategorija organizatori ove godine očekuju još bolji odaziv i natjecatelja i publike od prošlogodišnjeg. Nagrade su i dalje izuzetno privlačne: 1. nagrada donosi novčani iznos od 20.000 kuna, nastup na Svečanom koncertu pobjednika u KD Vatroslava Lisinskog uz Simfonijski orkestar HRT-a te studijsko snimanje za arhivu HRT-a.

"Brojnost kandidata i kvaliteta pobjednika prošle su nam godine pokazali da smo s pravom, iako ne i lako, pokrenuli natjecanje kakvo je na nacionalnoj razini kronično nedostajalo", kaže Končar. "Mislim da će ove godine Mala dvorana Vatroslava Lisinskog biti zanimljiv prostor u kojemu će publika moći uživati u sjajnim izvedbama. Pozivam sve ljubitelje klasične glazbe da od prvog kruga do finala prate kandidate u svim kategorijama jer mislim da ćemo još jednom uživati u vrhunskom glazbenom doživljaju".

Prošle su godine prve nagrade natjecanja Papandopulo pripale violinistu Marcu Grazianiju, klarinetistu Brunu Philippu i saksofonistu Tomislavu Žužaku.

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr