Josip Klima (1927. - 2012.)

22.06.2012. Gordana Krpan

Foto: Arhiv Cropix

Komemoracija za Josipa Klimu održat će se u u srijedu 13. lipnja u 12,00 sati u Maloj dvorani HGZ-a u Gundulićevoj 6a, u Zagrebu.
Posljednji ispraćaj  je u petak 15. lipnja u 13,50 sati na Krematoriju Mirogoj.

Violinist Josip Klima jedan je od velikana hrvatske reproduktivne glazbene umjetnosti. Vrhunskim sviračkim umijećem i golemom stvaralačkom energijom ostavio je dubok trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi. O tome danas najbolje svjedoče snimke njegovih izvedbi – mnoge od njih sačuvane su u fono-arhivi Hrvatskog radija. 

Josip Klima rođen je 1927. u Varaždinu. Violinu je studirao u Zagrebu (kod Vaclava Humla) i u Parizu (kod Yvonne Astruc). U nekoliko navrata bio je koncertni majstor Zagrebačke opere (1951.-53. i 1961.-65.) i Zagrebačke filharmonije. "Iza diplome nisam imao jasnu predodžbu da li volim opernu muziku… Bizetova Carmen moja je najomiljenija opera… Iz Opere sam otišao u Zagrebačku filharmoniju – bio sam nekoliko godina koncertni majstor. Tamo sam upoznao puno simfonijske glazbe."

Bio je član Zagrebačkih solista od 1954. do 1957. godine.

"Nakon rada u Zagrebačkoj filharmoniji odveo me put u poznati ansambl Zagrebačkih solista. Bio sam član ansambla u njegovom prvom sastavu kada je njime rukovodio Antonio Janigro kao dirigent i violončelist."

Još za studentskih dana Klima je vodio Akademski gudački kvartet (J. Klima, T. Šestak, D. Stranić, Z. Pomykalo). Godine 1954. taj je sastav preimenovan u Zagrebački kvartet i tako je obnovljena aktivnost najstarijeg hrvatskog komornog sastava.

"Gudački kvartet je moja stalna i vječita ljubav", rekao je Klima. Vremenom je ostvario ideju da kvartet ne bude tek usputna djelatnost, nego primarno glazbeničko zvanje. Četiri entuzijasta (Klima, Kuzmić, Živković, Stojanović) opredijelila su se za slobodnu profesiju i tijekom 17 godina bavili su se profesionalno kvartetom. "Najjednostavnije mogu reći da se to isplatilo."

O svojem djelovanju Klima kaže: "Kad sam preuzeo neko mjesto kao guslač – bilo u Operi, Filharmoniji ili nekom drugom ansamblu – nastojao sam pronaći svu onu ljepotu koju ta glazba pruža jednom muzičaru."

Istodobno, nalazio je vremena i za druge oblike glazbeničkih zadataka. Od 1959. do 1961. djelovao je u Kairu kao profesor na Nacionalnom konzervatoriju, a od 1976. do 1978. bio je producent u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Godine 1978. postao je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. "Za mene to jako puno znači. Dugo se bavim mišlju da sva svoja iskustva koja sam stekao tijekom godina imam mogućnost prenositi na mlađe generacije i sad mi se pružila prilika. To me neobično raduje. U prvom redu to je priznanje mom dosadašnjem radu."

Godine 1980. Josip Klima utemeljio je novi kvartet koji u početku djeluje pod imenom Gudački kvartet Stratik, a zatim uzima ime svog osnivača i kao Kvartet Klima ubrzo postiže brojne uspjehe. 1999. godine osnovao je još jedan sastav, Salonski ansambl Animato, koji je za razliku od ostalih posvećen izvedbama laganijih glazbenih oblika.

Više je nagrada popratilo djelovanje Josipa Klime, među njima izdvajamo Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor 2000. godine, te Nagradu Porin, također za životno djelo, 2011. godine.

"Kroz čitavo vrijeme, dok sam bio koncertni majstor Opernog orkestra i Zagrebačke filharmonije, član Zagrebačkih solista i prvi violinist Kvarteta, veliku sam pažnju posvećivao solističkoj djelatnosti i naročito domaćem stvaralaštvu. Pronalazio sam djela koja su stjecajem okolnosti zaboravljena i neizvođena – stalno sam bio u potrazi za takvim skladbama."

___
Svi citati Josipa Klime preuzeti su iz emisije Vrijeme za muziku urednice i autorice Judite Körbler, emitirane na Trećem programu Hrvatskog radija u veljači 1979. 

Tekst urednice Gordane Krpan uz nosač zvuka u pripremi
Sačuvane glazbe – Josip Klima, violina
Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije
V. Kranjčević / D. Hauptfeld / J. Daniel


Koncerti za violinu i orkestar
Franjo Krežma / Josip Kaplan / Josip Štolcer Slavenski

Prethodni članak:
 
 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr