Jesen je stvorena za jazz.hr/jesen!

12.10.2012. IHG

Roditi, Ignatzek i Rasinfosse nastupaju zadnju večer festivala

Velike zvijezde svjetskog jazza sljedećeg će tjedna zagrebačkoj i hrvatskoj publici ponuditi priliku koja se ne propušta. Festival Jazz.hr/jesen održat će se od 15. do 18. listopada u KD Vatroslava Lisinskog. Izabrati samo 1 od 4 vrhunska koncerta nije jednostavno pa preporučamo da se od ponedjeljka do četvrtak odate vrhunskom jazzu koliko god možete. Program će zadovoljiti i najveće jazz sladokusce a oni manje upućeni shvatit će što su dosad propustili!

U ponedjeljak, 15. listopada, nastupit će trio koji čine austrijski saksofonist Karlheinz Miklin, švicarski kontrabasist Heiri Kanzig i američki bubnjar Billy Hart. U triu s Miklinom i Hartom, koji surađuju već četvrt stoljeća, godinama je svirao kontrabasist Ron McClure kojeg je 2008. zamijenio Kanzig. Sva trojica surađivala su s najvećim zvijezdama jazza – u ponedjeljak će pokazati zašto i sami zaslužuju takav status.

Povodom tisućite (!) emisije Vrijeme za jazz koja se 19 godina emitira na III programu Hrvatskoga radija, druge večeri festivala, u utorak, 16. 10., nastupit će Jazz orkestar HRT s gostom: trubačem, skladateljem i aranžerom Charlesom Tolliverom. Tolliver je jedan od najcjenjenijih voditelja jazz orkestara današnjice. Nakon iznimne karijere tijekom koje je svirao s uglednicima jazza i vodio vlastite skupine, vratio se jazz orkestru snimivši dva cijenjena albuma od kojih je With Love bio nominiran za nagradu Grammy.

Apsolutni ne-propustite-ni-u-ludilu koncert Zagreb će zadesiti u srijedu, 17. 10. Nastupit će Kenny Werner All-Star Quintet u kojem uz pijanista Wernera sviraju saksofonist Benjamin Koppel, trubač Randy Brecker, kontrabasist Scott Colley i bubnjar Antonio Sanchez. Werner vodi vlastite sastave u kojima sviraju zvijezde jazza, a surađivao je s mnogima od vodećih jazzista i svjetskim jazz orkestrima za koje je skladao i pisao aranžmane. Vrhunac ovogodišnjeg festivala s potencijalom zagrebačkog jazz koncerta godine!

Posljednje večeri festivala, u četvrtak, 18. 10., nastupit će drugi ovojesenski trio velikih glazbenika: trubač Claudio Roditi, klavirist Klaus Ignatzek i kontrabasist Jean-Louis Rasinfosse. Svi u biografijama bilježe suradnje s legendarnim jazzistima, a kao trio bez bubnjara, ova je trojka, koja u istoj postavi djeluje već četvrt stoljeća, posvećena profinjenim izvedbama mainstream jazza.

Svi koncerti počinju u 20 sati, a tijekom festivala u predvorju Male dvorane Lisinski bit će postavljena izložba fotografija pod nazivom Jazz kroz objektiv Davora Hrvoja.

 

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr