Japan u pohodu na kriminalne pirate

 

Japanske vlasti su u organiziranom lovu na pirate uhitili 27 kriminalaca, koji su korištenjem softvera za podjelu sadržaja s drugima prekršili zakon o zaštiti autorskih prava. Pretražene su ukupno 124 lokacije u svih 47 prefektura te zemlje, a uhićene čeka i do deset godina zatvorske kazne ili nevjerojatni novčani iznosi, piše Gadgeterija.

Za vjerovati ili ne, upravo je Japan krajem prošle godine uveo jedan od najrigoroznijih zakona vezanih za piratiziranje sadržaja. Tako relativno novi propis iz listopada 2012. spominje da oni koji skidaju (dakle – ne i dijele s drugima) materijal za koji svjesno znaju da je zaštićen, mogu završiti u zatvoru do dvije godine ili platiti kaznu od 22 tisuće američkih dolara. Za one koji pak i dijele taj skinuti sadržaj s drugima (što je neminovno u slučaju torrenta), ta kazna leti na deset godina i 108 tisuća američkih dolara. Obje grupe osoba se smatraju kriminalcima.
 
Japanska RIA (Recording Industry Association) je za medije potvrdila kako je barem dvoje uhićenih vezano upravo za njihova autorska prava i proizvode: 41-godišnjak je dijelio glazbu s drugima preko aplikacije Share, a drugi slučaj je vezan za 42-godišnju osobu koja je istim alatom uploadala video klip.

Što se drugih uhićenih tiče, ipak ima i "težih" slučaja. Jedan je korisnik navodno na Mrežu svih mreža stavio kakvih 1600 anime epizoda, a drugi oko 1300 aplikacija. Grupacije koje brinu za  autorska prava u Japanu bez problema sve sumnjive slučajeve prijavljuju policiji, na što ovi organiziraju akcije.

Unatoč odluci Europskog suda za ljudska prava kako su monopoli na autorska prava u potpunoj suprotnosti s ljudskim pravima, problemi vezani za industriju autorskih prava i piratstvo svakako će postajati sve naglašeniji, piše Gadgeterija.

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr