Izgubljeno-nađeno: pjesma 'Oglasi' iz 1991.

Onaj tko se sjeća pjesme Oglasi iz 1991., vjerojatno će odmah prepoznati većinu lica s neobične fotografije – s lijeva na desno sviraju i pjevaju Mladen Burnać, Severina Vučković, Ivana Banfić i Sandi Cenov

Pjesmu Oglasi iz 1991. godine su još na samom početku svojih karijera zajedno otpjevali Severina, Mladen Burnać, Ivana Banfić i Sandi! Snimka je godinama bila zagubljena i pronađena je sasvim slučajno prije par dana, te je sad digitalno obrađena i remasterirana.

Inicijator i idejni začetnik ovog okupljanja bio je upravo Mladen Burnać, koji je tada bio lider, pjevač i gitarist aktualnog zagrebačkog rock benda simpatičnog imena Brze Banane (objavili su jedan LP album 1990. te ovu pjesmu kao singl na vinilu 1991.).

Samu pjesmu, kao zafrkanciju i parodiju na veoma popularne ljubavne oglase u tadašnjem tjedniku Arena, napisali su Mladen (glazba) i njegov brat Ante (tekst). Kada je bend u studiju počeo snimati pjesmu kao novi singl, Mladen je došao na ideju da bi bilo zanimljivo da u njoj ugosti još nekoliko pjevača, te je tako pozvao Severinu, Ivanu Banfić i Sandija.

Severinu je zapazio kao vrlo talentiranu pobjednicu nekog natječaja novih pjevača, Ivanu je znao otprije kao klavijaturisticu i beck vokal bendova koji su pratili poznate pjevače, a isto tako i Sandija koji je već pjevao u nekoliko sastava i trenutno bio u bendu Novi Fantomi.

Za istu pjesmu je snimljen i video spot u nakadašnjem legendarnom zagrebačkom klubu Big Ben, u Bogovićevoj ulici. Međutim, obzirom da su svi protagonisti ove zanimljive suradnje tada bili još neafirmirani pjevači, a te su te godine počela i ratna zbivanja, nakon samo jednog zajedničkog nastupa na Zagrebačkoj Biciklijadi u Šmidhenu, sve je ubrzo palo u zaborav, da bi kasnije ipak svi nastavili s uspješnim solo karijerama koje traju i danas.

Pronađen je i spomenuti video spot, koji će nakon tehničke obrade, za 10-tak dana, biti po prvi puta emitiran na svim televiziama u Hrvatskoj i regiji. Zasigurno će biti simpatično pogledati kako je ova pjevačka četvorka izgledala prije toliko godina.

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr