8. Hal's All Star Guitar Festival 2012

19.10.2012. IHG

Rijeka je i ove godine gitaristička metropola koja će ugostiti najbolje s domaće i svjetske scene.

Organizatori osmog izdanja Hal's All Star Guitar Festivala unatoč krizi i svim nedaćama, potrudili su se zadržati najviše standarde u programskom i organizacionom smislu.

Publika će u riječkom Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku imati prilike vidjeti neke od najzanimljivijih svjetskih odnosno hrvatskih izvođača, a sve to po cijeni koja je nekoliko puta niža od cijene istovjetnih zbivanja u Europi. Bez obzira na to da li ste gitaristički freak, ljubitelj gitarističke glazbe ili jednostavno zaljubljenik u dobru glazbu pozivamo vas na ovogodišnji Hal's All Star Guitar Festival jer glazbenici koji će nastupiti oduševljavaju publiku i kritiku diljem svijeta što je jasno vidljivo iz recenzija i mišljenja struke, a ako k tome dodamo i činjenicu da su brojni eminentni svjetski glazbenici premijerno nastupali u Hrvatskoj upravo na ovom festivalu ekskluzivnost je zagarantirana.

Hal's All Star Guitar Festival odvija se pod pokroviteljsvom Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i HGU PGŽ Podružnice 3, Rijeka.

Organizator festivala je Udruga HAL


Program
petak 19. listopada 2012
20.00 – 20.15
Otvaranje festivala

20.15 – 20.45
Hal

20.45 – 21.30
Tony McManus

21.30 – 22.00
Pauza

22.00 – 22.45
BJ Cole & Emily Burridge

 

Subota 20. listopada 2012.
20.00 – 20.30
Viktor Vidović

20.30 – 21.00
Darko Jurković Charlie

21.00 – 21.30
Pauza

21.30 – 22.15
Alegre Correa & Fagner Wesley


Bj Cole & Emily Burridge
Kada za nekog glazbenika Sting kaže da je najbolji na svijetu na svom instrumentu to je već dovoljna preporuka, međutim BJ Cole nije samo surađivao sa Stingom nego s upravo nevjerovatno velikim brojem superzvijezda i općenito glazbenika koji ne samo da su ostavili duboki trag u okvirima popularne glazbe nego su tu i najeminentnija imena ozbiljne i jazz glazbe. To samo dokazuje tvrdnje da su BJ Coleovi horizonti toliko široki da pokrivaju praktično čitavi glazbeni spektar, a superlativi koje su o njemu izrekla sva ta velika imena dovoljno govore  o njegovoj kvaliteti kao glazbenika i producenta.

Lista imena s kojima je surađivao duga je i impresivna, a sadrži i puno zvijezda kao što su Elton John, Sting, REM, Tom Jones, Depesche Mode, Bjork, Robert Plant (Led Zeppelin), Roger Daltrey (The Who), David Gilmour (Pink Floyd), Marc Bolan (T.Rex), The Stranglers, The Verve, Brian Eno (Roxy Music), Boy George (Culture Club), Free, Mark Knopfler (Dire Straits), Robbie Williams, Paul Young, Jerry Lee Lewis, Joan Armatrading, Albert Lee, Emmylou Harris...

BJ Cole po prvi puta će u Hrvatskoj nastupiti na Hal's All Star Guitar Festivalu 2012 u Rijeci u duetu s virtuoznom čelisticom Emily Burridge koja je klasično obrazovana glazbenica s diplomom Royal College of Music iz Londona gdje je kasnije i nagrađena prestižnom nagradom Helen Just Concerto. 

Jedinstvena kombinacija čela Emly Burridge i pedal steel gitare BJ Colea stvara orkestralne zvuke u potpuno nove dimenzije. Na svojim nastupima izvode autorske kompozicije kao i kompozicije dobro znanih skladatelja kao što su Erik Satie, Debussy te Purcell i Copland, između ostalih.

"Simply the best pedal steel guitarist in the world" – Sting

"What a stunning combination a classical cello and a pedal steel guitar makes! A wonderful musical journey to be remembered and savoured" - Rural Tour 2011 review

 

Viktor Vidović
U dobi 16 godina završava Konzervatorij u Ženevi nakon čega upisuje studij na salzburškom Mozarteumu, gdje stječe stupanj magistra umjetnosti. Za posebna umjetnička dostignuća i uspjehe tijekom studija dobiva nagradu Franz Kossak te nagradu austrijskog Ministarstva kulture. Uspješno završava i postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Darka Petrinjaka.

Bilježi niz zapaženih koncerata u prestižnim dvoranama diljem Europe, a  kao solist nastupao je uz pratnju eminentnih orkestara, između ostalih sa Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Romanske Švicarske i Štutgartskom filharmonijom.

Objavio je sedam solističkih albuma i jedan DVD. Godine 2007. nagrađen je diskografskom nagradom Porin u dvije kategorije.

Intenzivno proučava kompoziciju stvarajući autorske skladbe i transkripcije za klasičnu gitaru.

"…taj mladi gitarist zapanjio je cijeli svijet" - M.L.T., Tribune de Geneve

"Taj mladić je pjesnik. On svoju gitaru drži na srcu, ali ga ne sakriva: čuje ga se u svakoj njegovoj interpretaciji. Njegovo sviranje oduševljava…" – A. Peyregne, Actualite Monaco

 

Tony McManus
Škotski glazbenik Tony McManus u svijetu je stekao slavu kao najcjenjenijii svjetski gitarist u domeni keltske glazbe. Njegovo sviranje obiluje bogatom ornamentacijom preuzetom od tradicionalnog škotskog stila sviranja gajdi i violine. Tony McManus dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i nominiran za glazbenika godine uključujući i  BBC-jev BBC Folk Awards kao i škotski The Scottish Traditonal Music Award. Američki Acoustic Guitar Magazine proglasio je njegov album Ceol More albumom godine.

Redovito nastupa diljem svijeta u najprestižnijim koncertnim dvoranama, a bavi se i producentskim odnosno poslom session glazbenika pojavljujući se u toj ulozi na šezdesetak albuma drugih izvođača. Svirao je s uglavnom svim najpoznatijim svjetskim imenima akustične gitare.

"The best Celtic guitarist in the world" – John Renbourn

"Tony McManus is the Jeff Beck of the acoustic guitar" – Paul Reed Smith

 

Darko Jurković Charlie
1997. godine Diplomirao je. na jazz odsjeku Glazbene akademije u Grazu. i stekao zvanje magistra jazz glazbe. Dobitnik je sedam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: (2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008.) i Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu (Cantado no toro).

Nakon debi CD-a My Contribution snimio je dva albuma kao član kvarteta Sensitive, tri CD-a snimljena u triju s češkim jazz glazbenicima, kontrabasistom Františekom Uhlirom i bubnjarom Jaromirom Helešicom (Live 2002, Jazz na Hrade i Maybe Later) te album Alla Maniera, na kojem na više od pola skladbi muzicira s ritam sekcijom H. Radanović – B. Levačić dok je ostatak materijala snimio kao solist. 

Niz godina bio je član je srednjoeuropskog Small Big Band-a Europlane Orchestra, s kojim je snimio tri nosača zvuka od kojih posljednji s legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom.

Osim po Europi (Italija, Austrija, Njemačka i Češka) svirao je i u Južnoj Americi (Čile i Brazil).

Jedan je od rijetkih gitarista koji koristeći se tzv. two hands tapping tehnikom sviranja istovremeno svira na dvije gitare.

"U Jurkovićevim se izvedbama osjeća usredotočenost, predanost, gotovo religijski pristup glazbi. Za njega je svaka izvedba nova mantra pomoću koje briše granice svjetovnog i duhovnog" – Davor Hrvoj

 

Alegre Correa & Fagner Wesley
Alegre Correa je brazilski glazbenik rođen u gradu Passo Fundo u pokrajini Rio Grande Do Sul koja mu je 2003. godine tijekom njegove brazilske turneje dodijelila nagradu Great Golden Culture Award of the province Rio Grande Do Sul. Otprilike u isto vrijeme proglašen je glazbenikom godine u Austriji dobivši nagradu Hans Koller nakon što je već više od desetak godina bio nastanjen ondje.

Nakon prve suradnje s legendarnim Joeom Zawinulom 2004. godine postaje stalni član The Zawinul Syndicate koji albumom 75 s Alegreom u postavi osvaja prestižnu nagradu Grammy u kategoriji Best Contemporary Jazz Album

Redovoto koncertira u Europi, sjevernoj i južnoj Americi I Aziji.

Sa svojim sastavom Alegre Corrêa Group osnovanim 1992. godine u Beču nastupa u prestižnim kocertnim dvoranama i festivalima kao što su Vienna State Opera, Konzerthaus Vienna, Salzburger Jazzherbst, Montreaux Jazz Festival (Švicarska), Florianopolis in Jazz (Brazil), WOMAD Festival (Austria). 

Surađivao je I dijelio binu s brojnim velikanima među kojima su i Joao Gilberto, Al Jarreau, Jose Feliciano, Scott Henderson, Maria Joao, Joe Zawinul i brojni drugi.

Fagner Wesley je brazilski pijanist, klavijaturist, kompozitor i aranžer. Studirao je klavir u Sao Paolu na Tom Jobim – State Music University s renomiranim i dobro znanim učiteljima brazilskog jazza.

Od 2008. godine živi u Beču dodajući "brazilski začin" glazbenoj sceni austrijske metropole.

 
Damir Halilić Hal
Hal je umjetnički ravnatelj Hal’s All Star Guitar Festivala, Kastav Blues Festivala (www.kastavbluesfest.com), a sudjeluje i u organizaciji BIG Festivala (Baška International Guitar Festival). Nakon četiri izdana albuma i brojnih nastupa u zemlji i inozemsvu na ovogodišnjem izdanju festivala predstaviti će skladbe s novog, petog po redu studijskog albuma snimanog u Londonu tijekom rujna 2012. (produkciju potpisuje BJ Cole, a tonski snimatelj bio je Steve Honest), koji će biti objavljen krajem studenog 2012. 

"If there is any justice in the world, Hal’s music will reach out from Croatia and touch people in every continent" –  Michael Messer                     

"Hal is wonderful musician and I admire his dedication to the guitar. I wish him success in his career and would like to see him take his music to the rest of the world" – Tommy Emmanuel        

 

Prodaja ulaznica (po cijeni od 50 kn po danu)

Tristički informativni centarKorzo 14, Rijeka          051 / 335 - 882

Putem interneta

Na kartomatuKorzo, Rijeka

Dallas Music ShopSplitska 2, Rijeka          051 / 332- 524

Sat vremena prije početka festivalaHKD, Rijeka            Strossmayerova 1

 

Više o izvođačima:

BJ Cole 
Emily Burridge 
Tony McManus 
Viktor Vidović 
Alegre Correa 
Fagner Wesley 
Darko Jurković Charlie 
Hal

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr