Zašto kulturnu politiku vodi ministarstvo financija?

Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije zahvaljuje Ministarstvu kulture RH što je, nakon razmatranja iznesenih argumenata, odlučilo uputiti Vladi RH prijedlog da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kino ulaznice, te da iznosi 5%.

Na žalost, Ministarstvo financija je odbilo prijedlog Ministarstva kulture, čime postaje posve jasno da se kulturna politika ove zemlje ne vodi u za to nadležnom ministarstvu, a niti u Saboru RH, kao najvišem zakonodavnom tijelu, već u Ministarstvu financija.

S obzirom na paušalno i posve neargumentirano obrazloženje kojim je Ministarstvo financija odbilo prijedlog Ministarstva kulture, bez ikakve rasprave ili relevantnih brojčanih pokazatelja, iskreno smo zabrinuti zbog načina na koji se u našoj zemlji donose odluke (obrazloženje Ministarstva financija u prilogu). Prema grubim analizama baziranim na podacima prikupljenim od naših članova i organizatora koncerata, broj koncerata domaćih glazbenika u Hrvatskoj samo u protekle dvije godine smanjio se za više od 50%. S obzirom da su prihodi od koncertne djelatnosti kap u moru državnog proračuna, daleko ispod razine statističke pogreške, Ministarstvo financija na prihodima proračuna zasigurno nije moglo uočiti taj zabrinjavajući trend, a vjerujemo da ne bi uočilo čak niti da se u protekloj godini u Hrvatskoj nije održao niti jedan jedini koncert. Isto tako sumnjamo da Ministarstvo ima bilo kakve projekcije kako će se na proračunske prihode u idućim godinama odraziti  daljnji pad u toj gospodarskoj djelatnosti. A daljnji drastični pad broja koncerata je neminovan. Naši članovi odustaju od organizacije koncerata, posebno onih u većim dvoranama, jer je uz postojeće troškove rizik jednostavno prevelik. S obzirom na cijenu ulaznica za domaće koncerte, rasprodana zagrebačka Arena jedva pokriva sve troškove, a nerasprodana generira ogroman gubitak.
 
Organizatori stranih koncerata već su ionako najavili da će sve koncerte preseliti u Srbiju i Sloveniju, gdje je PDV na ulaznice tri puta niži nego u Hrvatskoj, kao i u gotovo svim državama Europske unije. Ako koncerata nema, onda je neaktivan cijeli jedan lanac ponude dobara i usluga, koji plaća PDV po stopi od 25% - od najma dvorana, agencija za prodaju ulaznica, reklamnih agencija, plaćenih radijskih i TV reklama, tiskanja plakata i plakatiranja, najma ozvučenja i rasvjete, prijevoza opreme i osoblja, redarske službe, ugostiteljstva, pa do honorara (i poreza na honorare) pratećih glazbenika, scenskih tehničara, režisera zvuka i rasvjete, tonskih i video snimatelja.... deseci, pa i stotine ljudi uključeno je u lanac započet onog časa kada netko odluči organizirati koncert, a iz sinergije svih tih poslovnih aktivnosti u konačnici se generira prihod za državni proračun.
 
Iz pozicije proračuna de facto je posve svejedno je li PDV na ulaznice za koncerte 5% ili 25%, u oba se slučaja radi o posve zanemarivoj, pa čak i nezamjetnoj stavci u državnom proračunu, ali je razlika između 5% i 25% ogromna za one koji moraju preuzeti poslovni  rizik i upustiti se u velike troškove organizacije koncerta. Svaki naš istaknuti član u stvari je mali, a u hrvatskim uvjetima možda i srednji poduzetnik, koji u prosjeku izravno zapošljava najmanje desetak ljudi, i osigurava egzistenciju njima i njihovim obiteljima. Neizravno,  glazbenik konačna, pročišćena verzia- poduzetnik hrani čitav jedan gospodarski sektor, koji se u EU naziva "kreativnom industrijom".
 
Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije, imajući izravan uvid u situaciju, uvjereno je da je ova odluka Ministarstva financija nepromišljena i pogrešna, te da će zbog te odluke dugoročno državni proračun imati samo štete, kao i mnogi hrvatski glazbenici, koji će ostati bez prihoda.
 
Stoga pozivamo Ministarstvo financija, Vladu i Sabor RH, da još jednom razmotre, te usvoje prijedlog Ministarstva kulture.
 
PREDSJEDNIŠTVO HRVATSKE GLAZBENE UNIJE
Husein Hasanefendić, Nikša Bratoš, Olja Dešić, Neven Frangeš i Bruno Krajcar

                 Cjelovito priopćenje možete pročitati u prilogu

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr